Wat is het verschil tussen schijfremmen en velgremmen?

juni 21 2021

Shimano Schijfrem

Shimano Schijfrem

 

In het huidige wielertijdperk zie je binnen het profpeloton nagenoeg elke prof rijden op een racefiets met schijfremmen. Vroeger reed het profpeloton allemaal nog met de veel lichtere velgremmen variant, maar daar is nu echt verandering in gekomen. Waarom is dit plots veranderd? Het debat onder de wielerfans is er de laatste tijd flink over opgelaaid. In deze blog beschrijven we de verschillen en ook de voor- en nadelen van de twee remsystemen.
 

Wat is het verschil?

Afgezien van esthetiek, is het grote verschil tussen traditionele velgremmen en schijfremmen waar de kracht wordt uitgeoefend. Bij een velgrem wordt de remkracht door remklauwen op de buitenrand van de velg zelf uitgeoefend. Schijfremmen daarentegen verplaatsen het remoppervlak van de velg naar een rotor. De rotor is op de naaf gemonteerd, terwijl de remklauw nabij de as op de voorvork is gemonteerd. Dit ontwerp lijkt meer op wat je zou zien op een motorrem en wordt al jaren gebruikt op mountainbikes en cyclocrossfietsen omdat de remklauwen minder snel verstopt raken met modder.
Het andere grote verschil is hoe elk remsysteem wordt geactiveerd. Velgremmen gebruiken een kabelsysteem om de remklauw op de velg te sluiten. Bij een schijfremsysteem wordt in plaats daarvan vaak hydrauliek, een systeem gebaseerd op oliedruk, gebruikt. Wanneer de hendels worden vastgepakt, wordt er vloeistofdruk opgebouwd, waardoor zuigers in de remklauwen naar de rotor bewegen. De wrijving die wordt gegenereerd, zorgt voor de remkracht.

 

"Afgezien van esthetiek, is het grote verschil tussen traditionele velgremmen en schijfremmen waar de kracht wordt uitgeoefend."

Wat zijn de voordelen van Velgremmen?

Hoewel schijfremmen nu misschien het meest glimmende nieuwe speelgoed zijn, zijn er nog steeds tal van voordelen aan de traditionele velgremmen:
 
 • Velgremmen zijn een stuk lichter dan schijfremmen - vaak een paar honderd gram!
 • Velgremmen zijn aerodynamischer dan schijfremmen.
 • Velgremmen zijn gemakkelijker te repareren.
 • Velgremmen zijn beter geprijsd.
 • Velgremmen maken in nat weer minder geluid dan schijfremmen. 

  Wat zijn de voordelen van Schijfremmen?

  De opname van schijfremmen in het profpeloton betekent dat meer nieuwe fietsframes schijfremklaar worden gemaakt. Hoewel het misschien een andere manier lijkt om geld te verdienen, aangezien oude wegframes met velgremmen niet kunnen worden gebruikt als u besluit over te stappen, zijn er verschillende zeer belangrijke voordelen aan het gebruik van schijfremmen:

   

  • Schijfremmen bieden meer remkracht, wat handig kan zijn bij lange afdalingen.
  • Schijfremmen verwarmen de velg niet. Velgremmen kunnen tijdens een lange afdeling, waarin je vaak moet remmen, wel te heet worden waardoor je je carbon velgen kapot remt. Dat is natuurlijk eeuwig zonde van je dure setje carbon wielen, dus let hierbij op! Met aluminium velgen heb je dit probleem overigens niet.
  • Schijfremmen remmen nauwkeuriger, waardoor het minder waarschijnlijk is dat het wiel blokkeert.
  • Schijfremmen werken beter in nat weer beter dan velgremmen (maar maken wel meer lawaai).
  • Door de rotorafmetingen te wijzigen, kunt u aanpassen hoeveel remkracht u wilt.
  • Het is gemakkelijker om bredere banden te gebruiken met schijfremmen.

   Wat past het beste bij mij?

   Tegenwoordig ontkom je niet meer aan de schijfrem-trend. Technologie blijft zich ontwikkelen, ook op het gebied van racefietsen. Hierdoor wordt de traditionele velgrem steeds minder populair. Dit hoeft niet per se te betekenen dat vasthouden aan velgremmen een slechte keuze is, want er zitten ook veel voordelen aan! 
    
   Als je bijvoorbeeld niet op zoek bent naar een nieuwe fiets. Dit omdat je voor de overstap naar schijfremmen een geheel ander frame, wielen en componenten moet aanschaffen. Ook voor wegracers die kleine voordelen tegenover de concurrentie willen behalen op vlakken zoals gewicht en aerodynamica, zijn hoogwaardige velgremmen waarschijnlijk de beste keuze. 
    
   Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe fiets en geïnteresseerd bent in verbeterde remprestaties bij barre weersomstandigheden, dan moet je schijfremmen zeker overwegen. Ze kosten iets meer, maar ze zijn veiliger en ze kunnen ook worden gebruikt met een bredere band - wat ook je controle, comfort en rijgedrag bij hoge snelheden verbetert.
    
   Uiteindelijk is de keuze persoonlijk. Geld, rijstijl en reparatiegemak zijn allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Bij Eager is het aanbod in beide remsystemen divers. Er worden Racefietsen en Gravelbikes aangeboden met schijf- en velgremmen. Voor elke fietser is er dus zeker iets te vinden!
   "Uiteindelijk is de keuze persoonlijk. Geld, rijstijl en reparatiegemak zijn allemaal factoren waarmee rekening moet worden gehouden."

   Tags: Tech

   2 reacties

   • Patrick: March 25, 2023

    Ik heb op mijn nieuwe racefiets voor schijfremmen gekozen.
    De belangrijkste reden, ik gebruik deze ook veel voor woon-werk, en in de regen heb ik dat veel liever. Enerzijds voor de betrouwbaarheid bij nat weer, anderzijds voor de grotere vrijheid indien ik eens wat bredere banden wil.
    Ik ga niet beweren dat velgremmen niet goed zijn, integendeel: mijn dochter haar racefiets heeft velgremmen, en ik kan met klem zeggen, die werken heel goed!
    Bijkomede redenen zijn, in de eerste plaats, er zal binnen een aantal jaren volgens mij nog maar weinig te vinden zijn wat betreft velgremmen.
    Esthetisch vind ik schijfremmen dan weer net mooier (stoerder), dan velgremmen. Ik vind het mooi staan op de naaf, en gelijktijdig vind ik het ook mooier om geen remhoef meer te zien zitten op de voor- en achtervork, dit in combinatie met de 100% weggewerkte bekabeling maakt voor mij het plaatsje af.
    Maar in het kort, de belangrijkste reden voor mijn keuze voor schijfremmen is dus, ook bij nat weer ermee naar het werk. Al de rest is bijkomstig, en het beetje gewicht extra neem ik er graag bij.

   • Jan Blokzijl: February 21, 2023

    De bepalende factor voor vertraging / remmen is het contact tussen de band en het wegdek. Remmen welke heel snel, heel hard vertragen kunnen, zeker op een nat wegdek, gevaarlijk zijn.
    Vooral in afdalingen op een nat wegdek kan een te hard ingrijpende rem de veroorzaker zijn van een valpartij.
    Mijn ervaring met Direct Mount remmen is, zowel met carbonvelgen (en dus speciale carbonremblokken) als aluminiumvelgen (met daarbij behorende remblokken) geweldig. De aluminiumvelgen zitten in mijn ‘klimwielen’ en worden alleen in de bergen gebruikt. Bij een voor mij gebeurde valpartij, moest ik, terwijl ik gebruik maakte van de carbonwielen, een noodstop maken en daarbij blokkeerden zowel mijn voor als achterwiel. Kortom; vertragend vermogen genoeg en daardoor zie ik de noodzaak van schijfremmen nog niet! Daarnaast vind ik velgremmen esthetisch veel mooier dan schijfremmen.

   Laat een reactie achter

   Join Eager

   Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.