Hoe onderhoud je de accu van een E-bike? Lees onze 5 tips!

juni 16 2021

Kalkhoff e-bike

Kalkhoff e-bike

De Lithium accu's in je e-bike staan erom bekend dat ze sterk zijn in het opslaan van grote hoeveelheden energie. Als je goed voor de accu zorgt gaat deze langer mee, met deze tips voorkom je ook duur onderhoud!

 

Tip 1: Zorg ervoor dat de accu altijd opgeladen is.

Over het algemeen kan je lithium accu's het best volledig opgeladen bewaren, zelfs als je maar een klein tochtje hebt gemaakt. Als je de accu regelmatig helemaal leeg rijdt dan zorgt dit ervoor dat de accu uiteindelijk minder energie vast kan houden. Mocht je de accu toch helemaal leeg fietsen - dat kan altijd gebeuren natuurlijk - zorg er dan wel voor dat je deze zo snel mogelijk weer volledig oplaadt.

 

Tip 2: Houd de accu van je e-bike altijd schoon en droog.

Natuurlijk kan de accu vies en nat worden wanneer je net een rit hebt gemaakt door de regen. Daar kan een lithium accu gewoon tegen dus geen zorgen! Toch is het goed om na zo'n rit de accu goed schoon en droog te maken om oxidatie en corrosie tegen te gaan. Zo weet je zeker dat de accu van je e-bike niet zal beschadigen. We raden dan ook aan om de contactpunten van de accu op maandelijkse basis te checken en goed schoon te maken om corrosie te voorkomen.

 

Tip 3: Houd de accu van je e-bike zo koel mogelijk.

Het lithiumpoeder in de accucellen vermindert zijn elektrische weerstand naarmate het warmer wordt. Dit houdt in dat de accu in warmere omstandigheden sneller ontlaadt en dus vaker moet worden opgeladen.

Onder koude omstandigheden neemt de weerstand van het lithiumpoeder juist toe waardoor je minder ver zal kunnen rijden dan onder warme omstandigheden. 

Een lithium accu kan je daarom het beste bewaren onder koude omstandigheden waar de lithiumpoeder-weerstand het hoogst is en de accu het langst volledig opgeladen blijft. Camerafabrikanten raden hun klanten zelfs aan om de camera-accu in de koelkast te bewaren. Dat zal voor een e-bike accu wat lastiger gaan, bewaar deze daarom zo koel mogelijk.

Let op: wanneer je de accu van je e-bike op gaat laden, zorg er dan wel voor dat je dit doet wanneer accu op kamertemperatuur is. Opladen wanneer de accu te koud is kan de accu beschadigen.

 

Tip 4: Onderhoud de accu wanneer je de e-bike langere tijd niet gebruikt.

Als je weet dat je je e-bike voor een langere tijd niet gaat gebruiken is het verstandig om wat voor voorzorgsmaatregelen te nemen.

Een lithium accu ontlaadt zichzelf wanneer u deze niet gebruikt. Deze ontlading gaat het snelst als de accu volledig opgeladen is en het traagst wanneer de accu bijna leeg is. Zoals je nu weet is het niet goed om de accu leeg te laten gaan dus is het niet verstandig de accu bijna leeg weg te leggen. Daarom kiezen we voor de gulden middenweg. Namelijk, om de accu tot 80% op te laden op het moment dat je je e-bike enkele maanden niet gaat gebruiken.

Daarna raden we aan om de accu op een zo koel mogelijke plek op te slaan en om de 5 á 10 weken kort op te laden.

 

Tip 5: Maak de accu nooit open.

Maak de accu van je e-bike nooit open om zelf een reparatie uit te voeren of om even te kijken. Het openen van een lithium accu is extreem gevaarlijk!

Lithiumpoeder is erg ontvlambaar en ontbrandt bij contact met zuurstof! Als je het idee hebt dat de accu beschadigd is, breng deze dan naar een expert. 

 

Tags: Tech, Tips

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.