Wat zijn de verschillende groepen van Shimano?

juni 15 2021

Shimano Ultegra cassette

Shimano Ultegra cassette

Wat is een groepset?

Wat is een groepset? Een groepset bestaat uit alle onderdelen die er voor zorgen dat je kunt schakelen en remmen. Onder andere je remhendels, voorderailleur, achterderailleur, cassette, ketting en de kabels zijn onderdeel van de groepset van je racefiets. Waarom leggen we juist de groepsets van Shimano uit? Omdat in Nederland en België de meeste fietsen die worden verkocht zijn uitgerust met een groepset van Shimano. 

"Een groepset bestaat uit alle onderdelen die er voor zorgen dat je kunt schakelen en remmen."

 

Wat is Shimano?

Shimano is een Japans bedrijf en is de absolute marktleider op het gebied van groepsets voor fietsen. Shimano domineert de verkoop en wint de harten van veel wielrenners. Grote concurrenten zoals SRAM en Campagnolo houden stand en hebben trouwe fans, maar als je op zoek bent naar een nieuwe of gebruikte racefiets, is de kans groot dat het een Shimano-uitgeruste fiets is. 

"Als je op zoek bent naar een nieuwe of gebruikte racefiets, is de kans groot dat het een Shimano-uitgeruste fiets is."

Ook het meerendeel van de racefietsen in de Eager Shop is afgemonteerd met een Shimano groepset.

Welke Shimano groepsets zijn er voor racefietsen?

Er zijn 7 verschillende groepsets van Shimano voor de racefiets. Bij de duurste varianten krijg je beste prestaties en gaan je onderdelen het langste mee, maar aan de andere kant zijn bij de duurdere groepsets de vervangingsonderdelen ook een stuk duurder. We leggen in deze blog uit wat de kenmerken en doeleinden zijn van elke groepset. Ze zijn geordend op volgorde van het meest pro naar het meest instapmodel.


1. Shimano Dura Ace
Dura Ace is de duurste en beste uitvoering van de Shimano groepsets. De profs in het wielrennen rijden met deze groepset. Je kiest voor Dura Ace als je de beste schakel- en remprestaties wil hebben en tegelijkertijd ook het lichtste materiaal. In de Dura Ace groepset wordt metaal tot een minimum beperkt en is zoveel mogelijk carbon verwerkt. Carbon is namelijk erg licht materiaal. Deze wensen kosten wel wat. Fietsen met Dura Ace als groepset kosten al gauw meer dan €5000,-. Daarom zie je dat amateur wielrenners vaker kiezen voor een groepset zoals Ultegra. De Dura Ace groepset is verkrijgbaar in verschillende varianten, zowel met hydraulische schijfremmen en elektronisch schakelen. Als je voor een zo licht mogelijke groepset (en fiets) gaat, kies dan voor het 'oudere' remsysteem met velgremmen. Velgremmen zijn namelijk een stuk lichter dan schijfremmen. Het schijfremsysteem kan momenteel namelijk nog niet net zo licht worden gemaakt als het velgremsysteem.


2. Shimano Ultegra

Shimano Ultegra, een andere Shimano-groep die wordt aangeboden met zowel elektronisch als mechanisch schakelen. De Ultegra groepset biedt zeer hoge schakel- en remprestaties zonder dat je je spaarpot ervoor op zijn kop hoeft te zetten. Shimano Ultegra is daarom de perfecte groepset voor de veeleisende amateur. Het mooie aan Ultegra is ook dat het belachelijk veelzijdig is. Je kan een cassette vinden met een verhouding die geschikt is voor het echte klimwerk (11-34t), maar ook cassette's die meer geschikt zijn voor een tijdrit op het vlakke (11-23t). Ultegra kan gebruikt worden door racers, avontuurlijke wielrenners en iedereen daartussenin! Het is dus de favoriet voor amateurs die fantastische prestaties willen bereiken maar tegelijkertijd niet proberen om elke gram gewicht van de fiets te verliezen. De Ultegra Di2 groepset is het Shimano instapniveau voor elektronisch schakelen en is een briljante optie voor wie op zoek is naar hun eerste fiets met Di2. Shimano Ultegra fietsen zijn meestal. Dus wanneer je op zoekt bent naar supergoede rem- en schakelprestaties, maar niet de hoofdprijs wil betalen, kies je voor de Ultegra groep. Voor beginnende wielrenners is een Ultegra groepset wellicht iets te veel van het goede maar als je een paar keer per week een rondje gaat fietsen merk je dat het verschil goed met de goedkopere groepsets. Ultegra schakelt soepeler en de onderdelen hoeven niet zo vaak vervangen te worden omdat ze erg duurzaam zijn.

Shimano Ultegra achterderailleur

 

3. Shimano 105

Dan belanden we nu bij de Shimano 105 groepset, de echte middenmotor van het hele aanbod. Shimano 105 staat bekend om zijn geweldige prijs-kwaliteitsverhouding en doet weinig onder aan de Shimano Ultegra groepset. De 105 is de perfecte groepset voor de weekendrijder of voor de beginner in de wereld van het wegracen. Shimano 105 is alleen beschikbaar met het mechanische schakelsysteem, dus niet elektrisch. Daarnaast is het in gewicht ook net iets zwaarder dan de Ultegra en Dura Ace concurrenten. In 2019 kreeg 105 een facelift met een strakke en hoekige look. 105 is nu lichter gemaakt en schakelt soepeler dan ooit tevoren, waardoor deze geweldige scherp-geprijsde groepset een serieuze concurrent is voor de andere groepen.

 

4. Shimano GRX (Gravelbikes)

Dit is de nieuwste groepset van Shimano. De Shimano GRX groepset is speciaal ontwikkeld voor gravelbikes. Maar soms zie je deze groepset ook op veldrit/cyclocross fietsen. Het speciale aan de groep is dat er op de achterderailleur de "SHADOW RD+ techniek" is verwerkt. Dit zorgt ervoor dat de ketting niet gaat klapperen op onverharde wegen, wat het rijplezier verbetert. De GRX groepset bestaat er in twee varianten: met enkel of met dubbel voorblad. Bovendien is GRX standaard voorzien van hydraulische schijfremmen die voor super remprestaties zorgen. Elektronisch schakelen (Di2) is optioneel bij deze groep.

 

5. Shimano Tiagra

De Shimano Tiagra groepset heeft visueel gezien veel weg van de 105. Een groot verschil tussen Tiagra en 105 is het gewicht. Tiagra is namelijk een zwaardere groepset dan de 105. Daarnaast zit het verschil tussen de groepen in het aantal versnellingen. Zo draait de 105 groep op een 11-speed cassette, wat betekent dat er 11 versnellingen aanwezig zijn bij je achterderailleur. De Tiagra groep draait op een 10-speed cassette en heeft dus 10 versnellingen achter. Al met al is Tiagra de groepset heel geschikt voor de vrijetijdsrijder, weekendrijder of beginner. Tiagra levert betrouwbare en snelle prestaties in een gebruiksvriendelijk en allround pakket. 
 

6. Shimano Sora

Shimano Sora biedt betaalbare prestaties en waarde en biedt dezelfde moderne gemakken als de 5 eerder benoemde groepen van Shimano. Sora behaalt ongeveer 80-90% prestaties van de allerbeste Shimano groepen, en heeft visueel gezien veel weg van de 105 groep. De Sora groep is met name geschikt voor instapmodel fietsen. Het belangrijkste verschil met de duurdere groepsets is het extra gewicht van een Sora-systeem en het feit dat het een 9-versnellingsbak is - waardoor de range van versnellingen aanzienlijk wordt verminderd en cassettes minder kunnen worden aangepast voor verschillende rijstijlen/disciplines. Aangezien Sora vaak gemonteerd is op instapmodellen, is dit in principe geen groot probleem voor de doelgroep. We raden wel af om met Sora de bergen in te gaan. De remprestaties kunnen namelijk tegenvallen tijdens afdalen op hogere snelheid. Daarnaast zijn er ook minder versnellingen en is het klimmen daardoor moeilijker dan bij de betere groepsets die meer versnellingen hebben. Dat gezegd hebbende biedt Sora, voor zijn doelgroep, een goede prijs-kwaliteitverhouding als je bedenkt hoeveel waarde je uiteindelijk krijgt voor je geld. 

 

7. Shimano Claris

Claris is de meest betaalbare van alle Shimano groepen voor de racefiets, uitsluitend gericht op beginners die zoeken naar een instapmodel. De Claris groep doet qua schakel- en remprestaties weinig onder voor de Sora groep. Het verschil tussen deze twee groepen is het aantal versnellingen. Waar de Tiagra groep 9 versnellingen achter heeft, heeft de Claris groep er slechts 8. Deze groep is dus ook niet erg geschikt om de bergen mee in te gaan.

Tags: Tech

8 reacties

 • Arthurstich: August 28, 2022

  war-time
  methane
  kip

  bag33ondu.com

  bag33ondu.com

  http://bag33ondu.com

  anagram
  twinge
  anecdote

 • KeithLyday: August 28, 2022

  plaza
  team
  foster

  bag33ondu.com

  bag33ondu.com

  http://bag33ondu.com

  blurb
  extension
  safari

 • KeithLyday: August 27, 2022

  supremacy
  encode
  emphasize

  bag33ondu.com

  bag33ondu.com

  http://bag33ondu.com

  fascinating
  punctuation
  polio

 • efewupisaf: July 20, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Ijicak Ocuribar kvx.bhzb.eagerbikes.nl.cov.dp http://slkjfdf.net/

 • oqodiyufu: July 20, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Amoakozh Urwefugeb zpd.qoxt.eagerbikes.nl.wpv.ic http://slkjfdf.net/

 • onoifabi: July 20, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Ubixupomi Ocxevorof wat.dzft.eagerbikes.nl.var.fo http://slkjfdf.net/

 • iqexivexegw: July 20, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Abipoayeu Ibekezoca jtd.irfg.eagerbikes.nl.axg.qs http://slkjfdf.net/

 • uxagepecetua: July 20, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Ejecoqat Izaotuaq jaq.nvub.eagerbikes.nl.tlr.fi http://slkjfdf.net/

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.