Giro d’Italia 2022: Drie weken vol hoogtepunten met Jai Hindley als winnaar en Mathieu van der Poel als derde in de slottijdrit

mei 31 2022

Giro d’Italia 2022: Drie weken vol hoogtepunten met Jai Hindley als winnaar en Mathieu van der Poel als derde in de slottijdrit

Giro d’Italia 2022: Drie weken vol hoogtepunten met Jai Hindley als winnaar en Mathieu van der Poel als derde in de slottijdrit

 

Giro d ’Italia 2022: Drie weken vol hoogtepunten met Jai Hindley als winnaar en Mathieu van der Poel als 3e in de slottijdrit

De Giro d’Italia zit erop. 3 weken vol hoogtepunten -en meters. Jai Hindley is de eindwinnaar van de Giro d ’Italia 2022! In de laatste bergrit van de Giro, ook wel de koninginnenrit genoemd, besliste Jai Hindley de Giro +- 10 kilometer voor de aankomst in Passo Fedaia.

Naast Jai Hindley, de winnaar van het Algemeen Klassement, zijn er meerdere winnaars gevallen deze Giro. Naast Jai Hindley mochten Richard Carapaz en Mikel Landa plaatsnemen op het podium. De andere winnaars staan hieronder overzichtelijk op rij.

Algemeen Klassement

 • Jai Hindley, Bora-hansgrohe, in 86 uur, 31 minuten en 14 seconden
 • Richard Carapaz, INEOS Grenadiers op 1 minuut en 18 seconden
 • Mikel Landa, Bahrain Victorius op 3 minuten en 24 seconden

 

Puntenklassement

 • Arnaud Demaré, Groupama-FDJ, 254 punten
 • Fernando Gaviria, UAE Emirates, 136 punten
 • Mark Cavendish, Quick-Step-Alpha Vinyl, 132 punten

 

Bergklassement

 • Koen Bouwman, Jumbo-Visma, 294 punten
 • Giulio Ciccone, Trek-Segafredo, 163 punten
 • Alessandro Covi, UAE Emirates, 102 punten

 

Jongerenklassement

 • Juan Pedro López, Trek-Segafredo, in 86 uur, 49 minuten en 54 seconden
 • Santiago Buitrago, Bahrain Victorius, op 5 minuten en 43 seconden
 • Pavel Sivakov, INEOS Grenadiers, op 23 minuten en 3 seconden

 

Ploegenklassement

 • Bahrain Victorius, in 259 uur, 48 minuten en 12 seconden
 • Bora-Hansgrohe, op 4 minuten en 7 seconden
 • INEOS Grenadiers, op 1 uur, 22 minuten en 29 seconden

 

Tussensprintklassement

 • Filippo Tagliani, Drone Hopper-Androni Giocattoli, 78 punten
 • Mattia Bais, Drone Hopper-Androni Giocattoli, 45 punten
 • Koen Bouwman, Jumbo-Visma, 32 punten

Fuga Bianchi-klassement (strijdlust-klassement)

 • Mattia Bais, Drone Hopper-Androni Giocattoli, 617 punten
 • Filippo Tagliani, Drone Hopper-Androni Giocattoli, 581 punten
 • Diego Rosa, EOLO-Kometa, 301 punten

 

 

De Giro d ‘Italia heeft 3 weken geduurd en heeft veel mooie en maar ook wat minder mooie momenten met zich meegebracht. Hieronder een samenvatting per etappe vanaf week 2. Voor eerdere samenvatting van de 1e week, zie de hoogtepunten van de eerste week.

13 mei – etappe 7: Een loodzware heuvelrace zou het worden, een 196 kilometer lange etappe van Diamante naar Potenza met maar liefst 4.510 hoogtemeters op het programma. Het werd een dag met vier Nederlanders in de kopgroep. Bouwman, Dumoulin, Mollema en Poels waren onderdeel van de kopgroep. Op de laatste klim van de dag is het de Groninger Bauke Mollema die een demarrage inzet. Bouwman sluit direct aan, Formolo en Dumoulin wisten vervolgens ook nog terug te keren naar de kop van de koers. In de sprint weet Koen Bouwman iedereen te verslaan en daarmee mag hij etappe 7 op zijn naam schrijven. In deze etappe wist Bouwman ook voldoende punten te sprokkelen om de bergtrui te veroveren.

 

14 mei – etappe 8: Opnieuw een heuveletappe met kansen voor de punchers. Een etappe die zowel start en finisht in Napels, het is een etappe van 153 kilometer lang. Een kopgroep ontstaan met o.a. Poels, Van der Poel, Grimay & De Gendt. Met nog 46 kilometer op de teller is het Van der Poel die als eerste aan de boom gaat schudden. Een voor een wisten alle renners het gat weer te dichten. Gabburo demarreert en krijgt De Gendt, Vanhoucke, Ravanelli en Arcas met zich mee. Deze groep wisten de achtervolgers nooit meer terug te halen. Het was Harm Vanhoucke die de sprint ging aantrekken voor Thomas de Gendt. De Gendt wist met ruime voorsprong de concurrentie te kloppen.

 

15 mei – etappe 9: De eerste echte krachtmeting voor de berggeiten. Een etappe van 189 kilometer van Isernia naar Blockhaus. In totaal moesten de renners 5.000 hoogtemeters overbruggen. Als het peleton net is begonnen aan de Blockhaus moeten de eerste twee grote namen al lossen: Yates en Ciccone. Op ruim 4 kilometer van de meet wordt er versneld door Landa, Bardet & Carapaz, later weten Almeida, Pozzovivo en Hindley ook nog terug te keren aan de kop van de koers. Het wordt een sprint bergop tussen deze zes mannen, Hindley begint al vroeg met sprinten en weet uiteindelijk zijn wiel als eerste over de finish te drukken. López kwam weliswaar 1 minuut en 46 seconde later over de finish dan de etappewinnaar, hij wist wel zijn roze trui te behouden.

 

16 mei – rustdag: Na de zware etappe van gisteren was er voor het peloton weer een rustdag aangebroken om te herstellen van de afgelopen dagen.

 

17 mei – etappe 10: Na een heerlijke rustdag trekt het peloton zich weer op gang in een etappe van Pescara naar Jesi. Een heuvelachtige etappe die bestaat uit 196 kilometers. Na een aantal heuvels is het peloton flink uitgedund, er waren nog zo ongeveer 40 man over aan de kop van de koers. Na verschillende aanvallen van o.a. Foss, Yates, Formolo, Ciccone en Van der Poel die het nog een stuk solo probeerde komt alles toch weer samen. De etappe eindigt in een sprint die licht omhoog loopt. Een sprint tussen Grimay en Van der poel zou het worden, in een lange sprint lopen de benen van Mathieu Van der Poel als eerste vol en zo schrijft de 22-jarige Eritreeër Grimay zijn eerste Giro zege op zijn naam. Doordat de kurk van de champagne in zijn gezicht sprong was dit ook meteen het laatste kunstje wat hij deze Giro kon laten zien, dat betekend "Abandoned Grimay".

 

18 mei – etappe 11: Een etappe van 203 kilometer die zo vlak is als een biljartlaken. De etappe start in Santarcangelo di Romagna en de finish is in Reggio Emilia. De etappe eindigt dan ook in een massasprint, het is de fransman Démare die vroeg op kop komt in de massasprint. Maar hij weet zijn voorsprong niet vol te houden, de Italiaan Dainese van Team DSM blijkt de sterkste van de dag.

 

19 mei – etappe 12: De langste etappe van deze editie, waarin maar liefst 204 kilometer overbrugt moest worden. In het begin van de etappe moest het peloton een aantal heuvels bedwingen waarnaar het slotstuk van de etappe vlak was. Met onder andere Gijs Leemreize van Jumbo-Visma in de kopgroep. Rota, Oldani & Leemreize zouden gaan uitmaken wie etappe 12 op zijn naam mocht schrijven. In de slotkilomters valt Leemreize nog tot tweemaal toe aan, maar dat mocht niet baten. In de sprint was het Oldani die er met de zege vandoor ging.

 

20 mei – etappe 13: Een etappe van San Remo naar Cuneo over een parcours van 150 km. Met weer nederlanders in de kopgroep, ditmaal zijn Julius Van den Berg en Pascal Eenkhoorn van de partij. Het scheelt niet veel of het peloton had zich helemaal misrekend om 2 kilometers van de meet was het gat met de koplopers nog altijd 25 seconden. Uiteindelijk een paar honderd meter voor de finish is het gat met de kopgroep gedicht. Het is andermaal de fransman Démare die Bauhaus & Cavendish weet kloppen.

 

21 mei – etappe 14: Santena – Turijn, 147 kilometer over een heuvelachtig parcours. Het wordt de dag dat Tom Dumoulin uit de Giro stapt. Het zou een dag worden voor de klassementsmannen, Carapaz wist op de een voorsprong te pakken van 20 seconden. Uiteindelijk zijn het Nibali, Yates en Hindley die hem toch nog weten terug te halen. Het is in de slotkilometers Yates die demarreert en de etappe op zijn naam mag schrijven. Na 11 dagen in het roze is het voorbij voor rozetruidrager López, Carapaz neemt de trui van hem over.

 

22 mei – etappe 15: Opnieuw een heuvelachtige etappe over 177 km van Rivarolo Canavese naar Cogne. Veel nederlanders in de kopgroep Van der Poel, Mollema, Bouwman, Leemreize, Oomen en Tusveld. Op de slotklim is het de Italiaan Ciccone die ten aanval trekt. Hij soleert naar een afgetekende zege. In het peloton gebeurt niet veel, wat op bijna 8 minuten later binnenkomt.

 

23 mei – rustdag: De laatste rustdag, de renners hebben nog 6 etappes voor de boeg.

 

24 mei – etappe 16: 5.250 hoogtemeters stonden op het menu! Een etappe van 202 kilometer van Salò naar Aprica. Het werd een etappe voor de vluchters, Hirt wist de Nederlander Arensman in de slotkilometers te kloppen en daarmee de etappe binnen te slepen. Hindley wint van Carapaz de sprint op de 4 bonificatieseconden, het verschil wordt daarmee nog maar 3 seconde tussen de beide mannen.

  

25 mei – etappe 17: Ponte di Legno naar Lavarone was de route van etappe 17.

In de kopgroep wist Buitrago te versnellen in de laatste 8 kilometer en daarmee de Nederlander Gijs Leemreize te kloppen. De klassementsrijders Carapaz en Hindley blijven elkaar volgen als een schaduw en komen tegelijk over de finish. Landa neemt de 3e plek in het klassement over van Almeida.

 

26 mei – etappe 18: De laatste kans voor de sprinters in de etappe van Borgo Valsugana naar Treviso. Echter blijft de kopgroep van de 4 weg. De Bondt, Cort, Gabburo & Affini weg. Het is de Belg Dries de Bondt die zijn medevluchters weet te kloppen in de sprint.

27 mei – etappe 19: 178 kilometers van Marano Lagunare naar Castelmonte, met een aankomst bergop. Op de slotklim zijn Bouwman, Schmid, Valter, Tonello en Vendrame nog over, na verschillende demarrages komt er niemand weg. Voor de finish is er een scherpe bocht die Bouwman goed weet aan te snijden. Daarmee kan hij zijn sprit inzetten en als eerste over de streep komen. Andermaal komen Carapaz, Hindley en Landa gezamenlijk over de streep achter de kopgroep.

28 mei – etappe 20: De laatste bergrit van deze Giro, de etappe start in Belluno en finisht in Passo Fedaia. 4.490 hoogtemeters op het programma met de bergen passo di San Pellegrino, Passo Pordoi en finishen op de Passo Fedaia. Op de slotklim valt Hindley aan in de favorietengroep, enkel Carapaz kan nog mee. Uiteindelijk kraakt Carapaz en geeft hij zijn Giro zege uit handen. Hij heeft 1,5 minuut toe op Hindley, diezelfde Hindley neemt op de voorlaatste dag daarmee de roze trui over. Covi die in de kopgroep zat wist uit handen te blijven van de favorieten en daarmee de grootste zege uit zijn loopbaan binnen te halen.

 

29 mei – etappe 21: Een tijdrit in Verona is de laatste etappe van deze Giro d ‘Italia, 17,4 km door de straten van Verona. De Italiaan Sobrero blijkt de snelste en wint daarmee de slotetappe voor Arensman en Van der poel die op plek 2 en 3 eindigen. Hindley geeft de trui niet meer uit handen en winst daarmee de Giro van 2022.

 

 

Etappewinnaars Giro d’Italia 2022

Etappe 1 -> Mathieu van der Poel

Etappe 2 -> Simon Yates

Etappe 3 -> Mark Cavendish

Etappe 4 -> Lennard Kämna

Etappe 5 -> Arnaud Démare

Etappe 6 -> Arnaud Démare

Etappe 7 -> Koen Bouwman

Etappe 8 -> Thomas de Gendt

Etappe 9 -> Jai Hindley

Etappe 10 -> Biniam Girmay

Etappe 11 -> Alberto Dainese

Etappe 12 -> Stefano Oldani

Etappe 13 -> Arnaud Démare

Etappe 14 -> Simon Yates

Etappe 15 -> Giulio Ciccone

Etappe 16 -> Jan Hirt

Etappe 17 -> Santiago Buitrago

Etappe 18 -> Dries de Bondt

Etappe 19 -> Koen Bouwman

Etappe 20 -> Allesandro Covi

Etappe 21 -> Matteo Sobrero

 

In de voorlaatste gewonnen etappe zegt Hindley over de winst van de Giro het volgende tijdens een interview van Eurosport: “Dit is echt een fantastisch gevoel”, jubelt hij in het flashinterview. “Ik startte hier met in het achterhoofd wat er gebeurde in 2020, toen ik de leiderstrui in de slottijdrit verloor. Dat wilde ik niet nog eens meemaken. Om de Giro nu te winnen, is echt ongelooflijk. Het is amazing, really incredible. Ik ben een trotse Australiër en ik ben heel blij dat ik deze prijs mee naar huis kan nemen.”

Mathieu van der Poel is aan het einde Giro d’Italia verkozen tot strijdlustigste renner. Het debuut van Van der Poel in de Giro d'Italia dit jaar is niet onopgemerkt gebleven. Op de aangepaste trui van zijn team, olijfgroen in plaats van blauw, won hij de eerste etappe in Visegrad en reed meteen in het roze. Een dag later verdedigde hij met succes zijn titel in Boedapest met de op één na snelste tijd in de individuele tijdrit. Op weg naar de Etna besloot hij de vulkaan in zijn eigen tempo te besturen, waardoor hij de Roze trui afstond aan Juan Pedro Lopez. Na een serieuze etappe naar Blockhaus en de rustdag speelde Mathieu van der Poel weer de hoofdrol. In Jesi sprintte hij met Girmay weg van de rest en moest hij de ritwinst erkennen aan de Eritreeër. Na de sprintetappe naar Reggio Emilia nam hij nog een pauze op weg naar Genua. Maar op de laatste beklimming van de dag moest hij betere klimmers laten gaan. Ook de boegbeelden van Alpecin-Fenix ​​hadden aan het einde van de tweede week een druk weekend, met etappes in Turijn en Cogne. Dit ging door tot de derde week. Vanwege zijn offensieve geest ging het mediateam van de Giro d'Italia zelfs een weddenschap aan met Van der Poel dat als de renner nog een etappe zou winnen, het mediateam Hawaiiaanse pizza zou eten - een gruwel voor Italianen. Van een overwinning was geen sprake, maar de Nederlander liet zich elke dag zien: als het niet om de aanval ging, zou hij met het achterwiel de heuvel op rijden. Hij eindigde op het podium in de laatste tijdrit en eindigde als derde achter Matteo Sobrero en Thymen Arensman.

 

Volg Eager ook op Strava!

Hieronder staan alle clubactiviteiten van Eager Bikes op Strava. Ben je nog niet van onze club op Strava? Dit kan heel makkelijk door hieronder te klikken en "Lid worden van club".

Tags: Fun

1 reactie

 • Hendrik : February 21, 2023

  Zeker een mooie editie was dit van een altijd zware koers!

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.