Giro d’Italia 2022: de hoogtepunten van de eerste week

mei 13 2022

Giro d’Italia 2022: de hoogtepunten van de eerste week

Giro d’Italia 2022: de hoogtepunten van de eerste week

De 105de editie van de Giro d-Italia is in volle gang! Op vrijdag 6 mei klonk om 12:20 het startsein in Boedapest. In totaal stonden er 17 Nederlanders aan de start, met als blikvangers: Tom Dumoulin, Mathieu Van der Poel & Bauke Mollema. Wij praten je graag bij over de eerste week!

 

6 mei - etappe 1:
De eerste etappe (van 195 kilometer lang) liep van Boedapest naar Viségrad. Een nagenoeg vlakke route die op 5,6 kilometer van de meet opliep met een stijgingspercentage van gemiddeld 4,2 procent. Mattia Bais en Filippo Tagliani gingen de boeken in als de eerste twee vluchters van de 105e Giro d’Italia. Veel punchers hebben deze openingsdag met een dikke stift gemarkeerd, het was de uitgelezen kans op de roze trui te veroveren. In de laatste 5,6 kilometer brak de koers pas echt los. In de laatste paar honderd meter was het Van der Poel die aan de boom schudde, enkel Grimay en Ewan konden hem volgen. Ewan die het wiel van Grimay aantikte, zag zijn roze droom vlak voor de streep in rook opgaan vanwege een val. Van der Poel wist Grimay in de eindsprint te kloppen en mocht daarmee de roze trui aantrekken!

 

7 mei – etappe 2:
In de tweede etappe stond er een tijdrit van 9,2 kilometer op het programma, door de straten van Boedapest. De laatste 1,3 kilometer had een gemiddeld stijgingspercentage van 5%. Een zeer bochtig parcours met meerdere kanshebbers, waaronder twee Nederlanders, namelijk Van der Poel en Dumoulin. Dumoulin wist de snelste tussentijd te noteren en werd uiteindelijk 3e in de etappe-uitslag. Van der Poel eindigde op plek 2 achter de winnaar Simon Yates.

 

8 mei – etappe 3:

De laatste rit op Hongaars grondgebied, waarna de wielerkaravaan verkaste naar Sicilië. Een rit van 204 km die startte in Kaposvár en finishte in Baloatonfüred, een etappe met een uitgelezen kans voor de sprinters! De etappe eindigde dan ook in een massasprint waarin de 36-jarige Brit Mark Cavendisch aan het langste eind wist te trekken.

 

9 mei – Rustdag:

De maandag was een vroege rustdag. Bewust ingelast om het wielerpeloton over te brengen van Hongarije naar het Italiaanse eiland Sicilië.

 

10 mei – etappe 4:

Ze mochten in etappe 4 voor het eerst aan de bak, de klimgeiten van deze Giro! 172 kilometer met in totaal 3500 hoogtemeters stond er op het programma. De Etappe start was in Avola en de finish was op de Etna. Het werd een etappe voor de vluchters en Lennard Kämna van Bora bleek de sterkste. Juan López was de beste geklasseerde in het klassement en wist daarmee de roze trui over te nemen van Mathieu Van der Poel.

 

11 mei – etappe 5:

Catania – Messina is een rit van 172 kilometer. De finish was in de thuishaven van tweevoudig Giro-winnaar Vincenzo Nibali, ook wel bekend als de Haai van Messina. Na een klim aan het begin van de etappe kwamen de renners weinig hoogtemeters meer tegen, perfect voor de sprinters! Echter werd de koers hard gemaakt op de enige klim van de dag, waardoor er enkele grotere spinsters zijn gelost. De Fransman Arnaud Demare wist de klim wél te overleven om vervolgens naar de etappezege te kunnen sprinten in een uitgedund peloton. 

 

12 mei – etappe 6:

Nummer 6 was een etappe van 192 kilometer, van Palmi naar Scalea. De renners verlaten Sicilië. Met enkel een klim van de 4e categorie op het programma was het bijna 100% zeker dat deze etappe zou gaan uitmonden in een massasprint. Het werd een wandeletappe die uren leek te duren. Deze keer zijn er geen sprinters vroegtijdig gelost, waardoor we een echte massasprint kregen voorgeschoteld. Het werd een millimetersprint tussen Demare en Ewan. Het was opnieuw de Fransman Arnaud Demare die met de zege aan de haal ging, voor de tweede dag op een rij.

Giro d'italia 2022

 

Klassementen

Roze trui - Algemeen klassement

 1. Juan Pedro López 
  2. Lennard Kämna + 0.39
  3. Rein Taaramäe + 0.58

 

Paarse trui – Puntenklassement

 1. Arnaud Démare - 147 punten
  2. Biniam Girmay - 94 punten
  3. Mark Cavendish - 78 punten

 

Blauwe trui – Bergklassement

 1. Lennard Kämna - 43 punten
  2. Mirco Maestri - 18 punten
  3. Juan Pedro López - 18 punten

 

Witte trui – Jongerenklassement

 1. Juan Pedro López
  2. Mauri Vansevenant + 1.47
  3. João Almeida + 1.58

Uitvallers

 • Miguel Ángel López
 • Jan Tratnik
 • Filippo Fiorelli
 • Jakub Mareczko

 

Tags: Fun

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.