De 5 mooiste fietsroutes in Nederland

juni 03 2022

De 5 mooiste fietsroutes in Nederland

De 5 mooiste fietsroutes in NederlandNederland is een prachtig land, mooi en vlak: perfect om te fietsen! Er zijn veel goede fietspaden in de prachtige natuur. Zin in een uitje? Deze 5 mooie routes door Nederland wachten op je. Nederland is een fietsland, we kennen het gezegde allemaal. Maar Nederland op de fiets verkennen is niet iets dat iedereen doet! Een gemiste kans, want een fietsvakantie is een prima idee voor een weekendje weg of korte vakantie. Nederland zit vol fietspaden, die de mooiste steden en natuur met elkaar verbinden. Niet voor niets staat Nederland bekend als een van de meest fietsvriendelijke landen ter wereld. Stap op de fiets en ontdek de rijkdom van de Nederlandse natuur. In Nederland fiets je door bossen, heidevelden en zandduinen. Over dijken en door de duinen, langs de zee of door de uiterwaarden van grote rivieren en eindeloze polders in het binnenland. Van de Waddeneilanden tot aan Zuid-Limburg en van de Achterhoek tot aan de Zeeuwse kust, onze twaalf provincies hebben allen een eigen karakter, met verschillende dialecten en lokale lekkernijen. En natuurlijk is Nederland vlak en hoef je niet op al te veel hoogtemeters te rekenen. Dit maken de tourfietsroutes door Nederland zeer toegankelijk voor alle leeftijden, getraind of ongetraind. Maar let op, want in de kustgebieden kan het flink waaien. Hoewel de wind in de rug ook weer de nodige voordelen kan opleveren.

Op nummer 1 staat persoonlijk een van onze favorieten in Limburg.

1. Amstel Gold Race Finale (70 kilometer)

Limburg is een fietsprovincie bij uitstek. Zware beklimmingen, razendsnelle afdalingen en oogstrelende uitzichten; Zuid-Limburg heeft het allemaal. Het gebied is daarmee de aangewezen locatie voor de wielerklassieker Amstel Gold. Je kunt de finaleronde zelf meemaken door de routeborden Amstel Gold Race - Lus 3 te volgen. Op dit fietspad rijd je langs de bandensporen van de bekende profs van de Cauberg, Keutenberg, Gulperberg en Eyserbosweg. Je kan op verschillende plekken langs de route instappen, zoals Valkenburg vanaf Par'Course, het startpunt voor fietsers, waar u ook gemakkelijk kunt parkeren. Ook kun je hier terecht voor een kopje koffie of een fiets huren.

 

De tweede favoriet is een ronde over de Posbank, nabij Arnhem. In deze omgeving zijn tal van mogelijkheden voor het wielrennen, maar ook een fietstocht op de E-bike is zeker aan te raden😉.

2. Posbank, Radio Kootwijk (92 kilometer)

Dit is een leuke route voor klimmers die ook graag een paar kilometer klimmen, waarbij diverse heuvels van de Zuid-Veluwe en Posbank onder onze wielen rollen. Het startpunt is bij Radio Kootwijk, bij het zendgebouw. Als je tijd hebt is het leuk om even te kijken binnenin het zendgebouw. De route gaat klimmend verder naar Ugchelen en door naar Hoenderloo. Over de kop van Deelen gaat de route langs Park de Hoge Veluwe en bij Schaarsbergen buigt de route af naar Arnhem en Rozendaal. Vanaf hier begint de klim naar de Piramide van Emma en even later kom je op het hoogste punt van de Piramide. Na Loenen gaat de route klimmend verder naar Woeste Hoeve richting Beekbergen.

 

Een ander mooie route in Nederland is in Utrecht. De enige gebergte in Utrecht is de Utrechtse Heuvelrug. Dit is gelijk ook een parel om op te fietsen in Nederland.

3. Utrechtse Heuvelrug (75 kilometer)

Er zijn vele mooie routes beschikbaar op de Utrechtse Heuvelrug, van korte trainingsrondjes tot juist langere tourtochten. Deze route is een mooie route voor een zonnige dag met vele uitzichtpunten en bezienswaardigheden. Een mooi startpunt is in Amerongen, Allemanswaard 75. Je kan vanuit hier goed parkeren en het pannenkoekenhuis Sturms in Elst is een mooie eerste rustplaats voor een lekkere tussenstop. Een fraaie eindstop is de uitkijktoren de Kaap in Doorn. De uitkijktoren biedt werkelijk een spectaculair uitzicht. Dat is de beloning na een beklimming van uitkijktoren De Kaap. In één oogopslag overzie je de hele omgeving. De Utrechtse Domtoren, de kerktorens van Amersfoort, de brug over de Lek bij Culemborg.

 

De volgende route is een langere maar zeker mooie route, voor de wat gevorderde wielrenner.

4. Rondje door de duinen (100 kilometer)

De route doorkruist het Westelijk Havengebied richting Haarlem via Halfweg.

Als je Haarlem oversteekt, moet je goed opletten (vooral aan de achterkant van het station kan het druk zijn). Via Bloemendaal en Bloemendaal aan Zee bereik je de Noordzee. Via de boulevard, langs het F1-circuit en het centrum van Zandvoort, bereik je nu de prachtige Amsterdamse waterleidingduinen - onze bron van drinkwater. Je volgt nu het fijn verharde en golvende duinpad tot aan Langevelderlag, verlaat daar de duinen en rijdt richting Noordwijkerhout. In het voorjaar kunt u hier de prachtige en kleurrijke bollenvelden bewonderen. In Sassenheim kom je uit op de Ringvaart in Haarlemmer. Volg de Ringvaart naar Remeden. Steek de brug over in Remeden. En volg de route via Drecht naar Beerdam. Mooie smalle fietspaden brengen je naar de pittoreske sluizen van het Amstel-Drechtkanaal. Daarna via Vrouwenakker en Uithoorn terug naar Amsterdam via Amstel.

 

5. Rondje Keutenberg

De Keutenberg in Zuid-Limburg is een van de zwaarste beklimmingen en behoort tot een van de populairste routes in Nederland. De eerste 200 meter is mega stijl en daarna is het klimmen naar het kleine dorpje Keutenberg. Vervolgens kom je honderden meter vals plat tegen, kortom een uitdaging voor elke wielrenner. Sommige delen van de berg hebben een stijgingspercentage van meer dan 20%! En het gemiddelde komt uit op 18%, een steile beklimming dus. Een ongeschreven regel is dat: als je de eerste 200 meter blijft zitten op je fiets, haal je het einde ook. In 2019 heeft Mathieu van der Poel de Amstel Gold Race gewonnen door een tactische aanval te plegen op de Keutenberg, sinds het begin van de Amstel Gold Race in 1966 is de Keutenberg altijd de laatste maar ook zwaarste beklimming geweest.

Veel fietsplezier!

Tags: Fun, Tips

1 reactie

  • Daan de Vries: February 21, 2023

    Over de Utrechtse Heuvelrug heb je veel mooie routes die je kan fietsen met mooi weer!

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.