Hoeveel calorieën verbrandt je met (elektrisch) fietsen?

mei 24 2022

Hoeveel calorieën verbrandt je met (elektrisch) fietsen?

Hoeveel calorieën verbrandt je met (elektrisch) fietsen?

Het aantal e-bikes gebruikers in Nederland is het afgelopen jaar fors toegenomen. Tijdens de Corona-pandemie waren de sportscholen gesloten en is bewegen in de sportschool verplaatst naar buiten. Doordat de sportscholen dicht waren zijn we ook meer met de (elektrische) fiets naar ons werk gekomen. 1 op de 10 Nederlanders heeft afgelopen jaar een elektrische fiets gekocht, dit maakt ons hét fietsland van de wereld.

Doordat een e-bike een motor heeft zal je wellicht denken dat fietsen met een e-bike niet helpt bij afvallen. Toch is dit niet waar. Het verschil tussen een 'gewone' fiets en elektrische fiets is hieronder uitgelegd.

Met als belangrijkste vraag: Wat is het verschil in calorieën?

Meer kilometers op een elektrische fiets?

Met een e-bike schatten sportartsen een gemiddelde belasting van 200 calorieën per uur en op een niet-elektrische fiets tot wel 500 calorieën per uur. Hoeveel calorieën je precies verbrandt is afhankelijk van je gewicht, je snelheid en het weer. Er is onderzoek gedaan over de verbranding tijdens fietsen, dit onderzoek vind je onderaan deze blog. Dit is een handig overzicht over de verbranding per fietsactiviteit van calorieën.

Gemiddeld per dag 1 uur bewegen is beter voor de vitaliteit en geest van de mens volgens diverse onderzoeken. De e-bike heeft hier een steentje aan bijgedragen. Met de komst van de elektrische fiets is het woon-werkverkeer veel toegankelijker geworden voor fietsers. Je komt zelfs niet eens bezweet aan.

Dat gezegd hebbende: als je kiest voor een hoger ondersteuningsniveau, hoef je zelf minder hard te trappen. Je verbrandt dus minder calorieën. Maar laten we het eens van de andere kant bekijken: als de ondersteuning goed en hoog is, kom je waarschijnlijk in de verleiding om wat langer door te trappen. Omdat je zo op je gemak bent! En natuurlijk is het geweldig om af te vallen!Kalkhoff

De elektrische fiets versus de 'gewone' fiets

Het aantal calorieën dat je verbrandt op een e-bike hangt af van je snelheid en de hoeveelheid ondersteuning die je kiest. Hieronder staat een tabel met de verschillen in verbrande calorieën met de elektrische en niet-elektrische fiets.

De onderstaande tabel weergeeft het aantal calorieën dat iemand verbrandt met een gewicht van 70 kg. Daarnaast wordt ook uitgegaan van snelheden van 15, 18 of 21 km/u op basis van 1 uur fietsen. Je weegt bijvoorbeeld 70 kg en je fietst een uur met een snelheid van 21 km/u. Dan verbrand je 552 kilocalorieën: goed bezig!

Tabel 1 - De 'gewone' fiets

Snelheid

15 km/u

18 km/u

21 km/u

Aantal verbrande calorieën

279

405

552

 

Tabel 2 - De elektrische fiets

Snelheid

15 km/u

18 km/u

21 km/u

 

Verbrande calorieën bij lage trapondersteuning

190 kcal

221 kcal

252 kcal

Verbrande calorieën bij normale trapondersteuning

154 kcal

180 kcal

206 kcal

Verbrande calorieën bij hoge trapondersteuning

122 kcal

138 kcal

154 kcal

 

Maar of je nu op een gewone fiets of op een e-bike rijdt, het is een geweldige manier om calorieën te verbranden. Zo kom je in vorm! Nog een laatste tip: bouw het langzaam op. Als je wilt afvallen, fiets je het beste in een tempo dat je lang vol kunt houden. Je kunt altijd nog sneller en harder fietsen.

Tags: Fun, Kalkhoff

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.