Hoe begin ik met wielrennen?

juni 14 2021

Hoe begin ik met wielrennen?

Hoe begin ik met wielrennen?

De voordelen van wielrennen zijn bijna net zo eindeloos als de landweggetjes die je binnenkort zou kunnen verkennen. Check eerst deze 5 tips zodat je goed van start kan gaan.
 

Stap 1: Kies de juiste racefiets

Alles begint natuurlijk met de fiets. Beginnende wielrenners kiezen er vaak voor om een tweedehands racefiets te kopen. Waarom? Omdat nieuwe fietsen van topmerken vaak erg prijzig zijn. Het kiezen voor een tweedehands racefiets is daarom een slimme oplossing! Het kan op online marktplaatsen soms een lastige zoektocht zijn, omdat je niet zeker weet of de kwaliteit van de fiets goed is. Het Eager Approved keurmerk biedt daarentegen wel zekerheid. Zo kan je met een gerust hart shoppen naar een tweedehands racefiets. Het keurmerk wordt overigens ook toegepast op tweedehands Kalkhoff e-bikes en tweedehands gravelbikes.

Bovendien moet je ook een fiets kiezen die past bij je budget en rijstijl. Ga je in het weekend lekker toeren? Ben je van plan om lange tochten te rijden zoals toertochten of cyclo's? Racefietsframes hebben specifieke geometrieën en componenten. Sommige frames zijn gefocust op comfort zodat je lange duurtrainingen makkelijk aan kan en andere frames zijn weer wat aerodynamischer zodat je een hogere topsnelheid kan bereiken. Houd dit dus goed in je achterhoofd en bedenk waarvoor jij je fiets het meest zal gaan gebruiken.
tweedehands racefiets

 

Stap 2: Zorg voor de bijbehorende spullen

Het wordt aangeraden om een helm te dragen tijdens het wielrennen. Je bereikt namelijk al gauw snelheden die hoger zijn dan 30 km/u en een ongeluk kan je niet altijd vermijden. Het is volkomen normaal dat wielrenners een helm dragen. De pro's zijn notabene ook verplicht om een helm te dragen. Bekijk hier het assortiment helmen dat Eager verkoopt, misschien staat er een mooie voor jou tussen!
Naast een helm moet je natuurlijk ook nog je wielrenoutfit en schoenen (met kliksysteem) kopen. Wielrenkleding hoort erg strak te zitten. Waarom? Doordat je strakke kleding draagt heb je minder last van rondfladderende kleding in de wind. Hierdoor bereik je makkelijker hoge snelheden, want het is veel aerodynamischer. Vooral op hoge snelheid maakt dit een groot verschil. Ten slotte is het ook verstandig om verlichting en een bel te kopen, zo weet je zeker dat andere weggebruikers je goed aan zien/horen komen. Als je al je spullen gekocht hebt is het eindelijk tijd om de weg op te gaan!
 

Stap 3: Ontdek wat je leuk vindt

Misschien hou je ervan om relaxed te cruisen in een groepsrit met je vrienden, of zoek je liever solo het avontuur op. Misschien heb je als doel om deel te nemen aan een wedstrijd of je gebruikt je fiets om simpelweg naar je werk te gaan. Je zult vanzelf merken wat je het leukste vindt aan wielrennen. 
Daarnaast zul je ook gauw merken dat jouw lichaam meer aanleg heeft voor een specifiek type rit. Ben je meer een lichtgewicht? Dan zal klimmen waarschijnlijk meer jouw ding zijn. Ben je wat breder gebouwd en heb je meer spiermassa? Dan heb je waarschijnlijk meer natuurlijke aanleg voor sprinten.
  
Natuurlijk wil je goed in alle onderdelen zijn, maar zelfs de pro's zijn vaak gespecialiseerd in één specifiek onderdeel. De sprinters zijn vaak niet de beste klimmers, en andersom ook niet. Ontdek wat jouw sterkste onderdeel is en probeer daar nog beter in te worden! Dit is een goede manier om het leuk te houden en zo blijf je zeker gemotiveerd.
 

Stap 4: Gebruik een trainingsschema 

In het begin zal je nog niet moeiteloos grote afstanden of hoog tempo fietsen - het trainen heeft even de tijd nodig voordat je de resultaten echt gaat merken. Consistentie is daarom heel belangrijk. Maak van fietsen een gewoonte en stap elke week een paar keer op de fiets. Stel realistische doelen voor jezelf en begin klein. Een trainingsschema kan hierbij goed helpen. Er zijn talloze studies gedaan naar de meest effectieve trainingsmethodes. Zoek online naar een schema of gebruik simpelweg een trainingsapp. Fondo is de trainingsapp van het KNWU, deze app is een echte aanrader! Je kan via de app aangeven waarvoor je traint en hoe vaak per week je wil trainen. Fondo maakt met deze informatie een op maat gemaakt trainingsschema, super handig dus!
  

Stap 5: Daag jezelf uit

Schrijf jezelf in voor een wedstrijd of stel als doel om het snelste te zijn op een Strava-segment in jouw buurt en wordt King of the Mountain (KOM)! Doelen stellen voor jezelf werkt erg goed als trainingsmotivatie. Zo ga je net dat extra stapje verder tijdens je trainingen en sta je 's ochtends net wat vroeger op om jouw doel te bereiken. Ten slotte geeft het behalen van je doel een heerlijk en voldaan gevoel en heb je het maximale uit jezelf gehaald. Win-win dus!

Tags: Tips

1 reactie

  • Tim : September 01, 2023

    Waardevolle tips! Als zesde tip zou ik nog willen toevoegen; maak gebruik van moderne tools om het fietsen leuker te maken én sneller beter te worden. Als voorbeeld kun je de tools van wielerhub gebruiken om je eigen training in te richten: https://wielerhub.nl/wielerhub-fietstools/

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.