Wat zijn de voordelen van fietsen/wielrennen?

juli 29 2021

Wat zijn de voordelen van fietsen/wielrennen?

Wat zijn de voordelen van fietsen/wielrennen?

Naast het plezier dat je hebt van wielrennen zijn er ook nog veel voordelen die het fietsen met zich meebrengt. Misschien dat wij een beetje bevooroordeeld zijn maar mooi meegenomen, toch?! Wat zijn die voordelen dan? Nou, hier de 5 belangrijkste voordelen op een rijtje.

 

1. Mentale gezondheid.

Er zijn zoveel manieren waarop lichaamsbeweging je humeur kan opkrikken: door het basale vrijkomen van adrenaline en endorfine, en het verbeterde zelfvertrouwen dat voortkomt uit het bereiken van nieuwe doelen.

Fietsen combineert lichaamsbeweging met buiten zijn en het ontdekken van nieuwe uitzichten. Je kunt alleen fietsen, zodat je de tijd hebt om je zorgen te verwerken, of je kunt met een groep fietsen, waardoor je sociale kring breder wordt.

 

2. Afvallen.

De eenvoudige vergelijking, als het gaat om gewichtsverlies, is 'calorieën uit moeten de calorieën in overtreffen'. Je moet dus meer calorieën verbranden dan je verbruikt om af te vallen. Fietsen verbrandt calorieën: tussen 400 en 1000 per uur, afhankelijk van de intensiteit en het gewicht van de fietser.

Natuurlijk zijn er nog andere factoren: de samenstelling van de calorieën die u verbruikt, heeft invloed op de frequentie waarmee u bijtankt, net als de kwaliteit van uw slaap, en natuurlijk wordt de hoeveelheid tijd die u besteedt aan het verbranden van calorieën beïnvloed door hoe leuk u de door u gekozen activiteit vindt.

Ervan uitgaande dat je fietsen leuk vindt, zul je calorieën verbranden. En als je goed eet, zou je gewicht moeten verliezen.

 

3. Spiermassa opbouwen.

Het weerstandselement van fietsen betekent dat het niet alleen vet verbrandt: het bouwt ook spieren op - vooral rond de bilspieren, hamstrings, quads, en kuiten. 

Om duidelijk te zijn - je zult niet eindigen met quads als een sprinter, tenzij je serieus veel tijd in het squatrek investeert.

 

4. Laag risico op blessures.

Hardlopen is gewichtdragend - en daarom zijn de blessure-percentages hoger. Fietsen, in tegenstelling tot hardlopen, is niet gewichtdragend. Hoewel fietsen minder snel tot overbelastingsblessures leidt, kunnen ze nog steeds de kop opsteken.

Het gebrek aan gewicht betekent ook dat fietsen niet zoveel bijdraagt aan de botdichtheid als andere sporten, het is dus een goed idee om een beetje krachttraining aan uw programma toe te voegen.

 

5. Je navigatie-skills worden beter.

In de wereld van Google en Apple Maps heb je soms gewoon niet de behoefte om je natuurlijke richtingsgevoel aan te scherpen.

Tenzij je investeert in een GPS-fietscomputer met zoals een Garmin of Wahoo, dan kan fietsen en de wegen verkennen een essentiële oefening zijn voor je interne cartografische capaciteiten, waardoor je (met oefening) een beter idee krijgt van welke kant het oosten is.

 

Kortom, genoeg redenen om te genieten van je rit en om nog vaker de fiets te pakken!

Tags:

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.