Tweedehands elektrische fiets? Hier moet je op letten!

juli 09 2021

Tweedehands elektrische fiets

Tweedehands elektrische fiets

Je wilt graag een elektrische fiets kopen, maar niet de hoofdprijs betalen. Dan kom je al snel uit bij een tweedehands elektrische fiets. Is dit een verstandige aankoop? En waar moet je op letten zodat je zeker weet dat je geen kat in de zak koopt? We leggen het je graag uit in deze blog!

 

1. Fietsaccu

Het onderdeel van de elektrische fiets wat het meest kwetsbaar is is de accu. Je weet nooit wat voor invloeden de accu heeft moeten doorstaan. Het zou kunnen dat de vorige eigenaar de fiets buiten in de regen heeft laten staan. Dat is niet goed voor de accu, want accu's zijn niet waterdicht. Daarnaast kan de accu ook te lange tijd warm of koud bewaard zijn, of wellicht is hij een keer hard op de grond gevallen. Daarom is het, bij het kopen van een tweedehands elektrische fiets, het belangrijkst om de staat van de accu te checken.

"Het belangrijkste onderdeel om te checken bij een tweedehands elektrische fiets is de accu."

Het zou ook nog kunnen dat de accu lange tijd leeg is geweest omdat de fiets niet gebruikt werd. Als de accu lange tijd niet goed opgeladen is geweest heeft dat ook een negatieve invloed op de totale levensduur van de accu. Het is vanaf de buitenkant alleen lastig inschatten hoe goed de accu nog presteert. Je wilt juist weten hoe goed de accu nog presteert vanuit de binnenkant!

Uiteindelijk zal een fietsaccu sowieso vervangen moeten worden. Schat daarom van tevoren goed in waarvoor je de fiets wil gaan gebruiken. Als je de fiets bijvoorbeeld alleen voor kleine stukjes naar de supermarkt gaat gebruiken, dan kan je jarenlang plezier hebben met een accu die nog 50% van zijn levensduur heeft. Maar wil je de fiets liever gebruiken voor lange tochten op vakantie? Bereken de extra kosten van een vervangende accu dan sowieso mee in de aanschafprijs.

Hoe weet je hoe goed de capaciteit van de accu nog is? Om de staat van de accu te checken moet je de accu laten uitlezen door een professional. Dit kan je laten doen bij een fietsenwinkel. Onze aanrader: laat je accu uitlezen bij een fietsenwinkel die hetzelfde merk fiets verkoopt als die van jou. Het kan namelijk per merk verschillen welke meetapparatuur nodig is voor de accumeting.

"Om de staat van de accu te checken moet je de accu laten uitlezen door een professional."

Wat kan je afleiden uit het meetrapport? Het rapport geeft je inzicht in de staat en capaciteit van de batterij. Het is aan te raden om de accu te laten uitlezen wanneer de accu wordt over- en onderbelast. Zo weet je hoe de accu reageert in uitdagende situaties. Blijkt uit het meetrapport dat de accu nog een minimale actieradius heeft? Dan zal dat al gauw extra kosten opleveren. Waarschijnlijk moet je binnen afzienbare tijd een nieuwe accu aanschaffen à €500.

Hoe lang gaat een nieuwe fietsaccu mee? Een nieuwe fietsaccu gaat gemiddeld zo'n 5 jaar mee. Het is normaal dat de accucapaciteit ieder jaar een klein beetje afneemt. In welke grootte deze afneemt hangt ook af van je verbruik en hoe vaak je hem moet opladen. Gebruik je de fiets vaak, dan zal de capaciteitsafname wat groter zijn. Bovendien heeft de accu van zichzelf ook een natuurlijke slijtage, hier kan je niks tegen doen.

"Een nieuwe fietsaccu gaat gemiddeld zo'n 5 jaar mee."

Gezien de complicaties betreffende het uitlezen van fietsaccu's, is het aan te raden om een tweedehands elektrische fiets via een specialist aan te schaffen. Alleen dan kun je de accu goed laten doormeten en weet je wat de staat van de accu is. Koop je de fiets toch bij een particulier? Dan blijft de staat van de accu altijd een risico en moet je er rekening mee houden dat je de accu op korte termijn moet vervangen.

 

2. Overige onderdelen

Behalve de accu is het bij een tweedehands elektrische fiets belangrijk om de standaard onderdelen te checken, net zoals bij een race- of stadsfiets. Loop bij een tweedehands elektrische fiets ook deze onderdelen even na:

- Frame
- Versnellingen
- Ketting
- Remmen
- Verlichting
- Wielen
- Banden
- Zadel
- Slot
- Spaken
- Stuurpen (is deze nog verstelbaar?)
- Standaard 

 

Wil jij een Elektrische fiets kopen bij Eager?

Bekijk hier wat het aanbod is bij Eager van nieuwe en tweedehands elektrische fietsen. Natuurlijk geldt ook op deze fietsen onze exclusieve Buyback-garantie.

 

Tags: Tech, Tips

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.