Tour de France eerste week hoogtepunten

juli 12 2022

© Charly Lopez

© Charly Lopez

Tour de France week 1: de hoogtepunten op een rij

De Tour de France is dit jaar begonnen in Kopenhagen. Nu de eerste week is gereden, maken we een tussenstand op. Lees alle hoogtepunten van de eerste week in deze blog.

 

Dag 1: Natte tijdrit in Kopenhagen

De Tour de France begon dit jaar in Kopenhagen met een vlakke individuele tijdrit van ruim 13 kilometer. De omstandigheden waren erg nat, wat zorgde voor de nodige valpartijen. Stefan Bissegger was één van de grote favorieten voor de tijdrit, maar verloor meerdere keren de controle over zijn fiets. Uiteindelijk wist Yves Lampaert te verrassen en bemachtigde de eerste plaats. Wout van Aert en Tadej Pogačar maakten het podium compleet voor de proloog.  

 

Dag 2: Zege voor Fabio Jakobsen, Gele Trui voor Van Aert

In Etappe 2 werden de renners gelijk getrakteerd op een tocht van meer dan 200 kilometer! De route ging over een brug waar veel wind werd verwacht: de Grote Beltbrug. Deze brug is 18 kilometer lang en zorgde inderdaad voor een windspektakel. Onderweg kwamen de renners meerdere bergen tegen van categorie 4. Magnus Cort Nielsen pakte de bergpunten en won daarmee als eerste de Bergtrui deze Tour. Uiteindelijk eindige de etappe in een massasprint waar Van Aert leek te gaan winnen, maar Jakobsen kwam enkele meters voor de finish als eerste aan. Van Aert nam tot slot wel de Gele Trui over van Lampaert.

 

Dag 3: Een spectaculaire massaprint

De derde en laatste etappe in Denemarken heeft bijna hetzelfde profiel als de tweede etappe. De renners reden echter meer beschut waardoor de wind geen roet meer in het eten gooide. Gedurende de etappe waren er 3 gecategoriseerde beklimmingen, waarin Magnus Cort Nielsen weer de bergpunten pakte en de bergtrui behield. Dylan Groenewegen trok aan het langste eind en nam de etappeoverwinning mee naar huis, na bijna een jaar schorsing door een incident in Polen vorig jaar. Van Aert wordt opnieuw tweede en behoudt de gele en groene trui.

 

Dag 4: Tussenstand truien op de rust-/reisdag

Nu de rustdag/reisdag is aangebroken voor de renners van de Tour de France kunnen we een tussenstand opmaken van alle truien

Gele Trui

  1. Wout van Aert 13:02:43
  2. Yves Lampaert 0:25
  3. Tadej Pogačar 0:32

 

Dag 5: Eerste etappe in Frankrijk: spectaculaire overwinning Wout van Aert

De eerste etappe begon in Duinkerke en eindigde in Calais. Onderweg telde de route 6 gecategoriseerde beklimmingen van categorie 4. Na drie keer de tweede plaats soleerde Van Aert solo naar de 1e plek. Magnus Cort Nielsen ging weer mee in de kopgroep en stelde de Bolletjestrui veilig voor de dag.

 

Dag 6: Clarke wint kasseienrit, Van Aert behoudt de Gele Trui

De kasseienrit heeft gezorgd voor een slagveld in de Tour en een schommeling in het klassement. Taco van der Hoorn wordt na een fotofinish tweede, terwijl Van Aert de Gele trui behoudt na een pechdag voor Jumbo Visma. Ongeveer 30 kilometer voor de finish komt er een strobaal los, die gebruikt werd als afzetting. Dit werd veroorzaakt door een botsing met een motor. Caleb Ewan, Jack Haig en Primoz Roglic komen ten val. Voor Haig is het gelijk het einde van zijn Tour. Roglic heeft zijn schouder uit de kom, maar kon gelukkig wel verder. Door dit ongeluk loopt Pogačar verder uit in het klassement voor de gele trui op Roglic.

© Charly Lopez

Dag 7: Van Aert heeft de etappe geel gekleurd en Pogačar is de nieuwe gele trui drager

Wout van Aert zat bij alle aanvallen mee en na een aantal pogingen is hij weg. Samen met Jakob Fuglsang en Quinn Simmons zet hij het peloton op 4 minuten. Fuglsang laat zich in de laatste 70 kilometer terugzakken in het peloton als het gat naar 2 minuten is gezakt. Op 30 kilometer van de finish kan Simmons niet meer volgen, waarna Van Aerts solo 11 kilometer voor de finish strandt. Even later is van Aert ingehaald en ontstaat er een kleine valpartij in het peloton, Vlasov is een van de renners die onderuit gaat en hij moet achtervolgen. Op de Côte de Pulventeux valt Vuillermoz aan. Zijn poging eindigt vroeg op de finishklim, waarna Roglic de sprint al vroeg opent. Zo dient hij als ideale springplank voor Pogacar. Als de titelverdediger aanzet, pakt hij direct een paar meter voorsprong. Dat is ruimschoots genoeg voor zijn eerste dagzege en gele trui in deze Tour.

Klassement na etappe 6

  1. Tadej Pogacar
  2. Neilson Powless +4
  3. Jonas Vingegaard +31
  4. Adam Yates +39
  5. Tom Pidcock +40

 

Dag 8: Geweldige eindsprint van Pogačar zorgt voor spectaculaire winst

Vrijdag 8 juli is het peloton voor het eerst de bergen in gegaan op La Planche des Belles Filles. Tijdens de 176,3 kilometer lange zevende etappe moesten (na de start in Tomblaine) twee colletjes worden bedwongen, maar het draaide uiteindelijk allemaal om de slotklim: La Planche. In 2020, de laatste keer dat La Plance werd beklommen, was Parijs nog maar één dag ver. In een Tour die vanwege de coronapandemie twee maanden was verschoven en waar Jumbo-Visma drie weken de dienst uitmaakte, stond er op de voorlaatste dag een klimtijdrit op het menu. Primoz Roglic was degene die de etappe toen won. Pogacar zorgde dit jaar voor enorme spektakel aan de eindsprint en boekte naast de overwinning de gele trui.

 

Dag 9: Van Aert boekt zijn 2e ritzege in de Tour de France

De renners fietsen in de 8e etappe van de Ronde van Frankrijk in 186,3 kilometer van Dole naar Lausanne. De route voert van Frankrijk naar Zwitserland. De slotklim is 5 kilometer lang en allesbehalve regelmatig. Halverwege zit een afdaling en dan stijgt de weg 1 kilometer à 9,5%, waarna de slotkilometer met 3,4% oploopt. De eerste drie renners aan de finish krijgen 10, 6 en 4 bonificatieseconden. Op de onregelmatige slotklim in Lausanne sprint Wout van Aert naar zijn tweede ritzege in deze Tour. Tadej Pogacar houdt de leiding in het algemeen klassement.

 

Dag 10: Fenomenale solo van Bob Jungels zorgt voor de winst

De laatste etappe voor de 2e rustdag is een route van bijna 200 kilometer lang en eindigt voor een van de eerste keren in het skigebied Portes du Soleil. De eerste 33 kilometer van de race speelt zich af op vlak terrein en dan rijden de coureurs de Côte de Bellevue op, een klim met een lengte van 4,3 kilometer en een stijgingspercentage van 4%. De route klimt na de ‘top’ vals plat door tot kilometerpaal 50 en na nog eens 45 kilometer op het vlakke verschijnt de Col des Mosses, een klim van 13,3 kilometer à 4,1%. Na de afdaling en een vals plat oplopende sectie rijden de coureurs de Col de la Croix op: 8,1 kilometer à 7,6%. De negende rit in de Tour de France is gewonnen door Bob Jungels. De Luxemburger van AG2R Citroën rondde een fenomenale solo van zestig kilometer af door Thibaut Pinot achter te laten.

 

 Klassement tijdens de 2e rustdag

  1. Tadej Pogačar
  2. Jonas Vingegaard +39
  3. Geraint Thomas +1:17
  4. Adam Yates  +1:25
  5. David Gaudu +1:38

 

Tags: Fun, Tour de France

2 reacties

  • Jens: February 21, 2023

    Gaaf was het hé Jorn!

  • Jorn Hansen: February 21, 2023

    Ik was bij de start in Denemarken, wat gaaf om te kunnen mee maken!

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.