Tour de France 2022

juni 21 2022

Tour de France 2022

Tour de France 2022

Het is bijna zover: La Grande Boucle, ofwel Tour de France

 

Ben je klaar voor hét wielerevenement van het jaar? De 109de editie van de Tour de France start op vrijdag 1 juli in Kopenhagen. De eerste week belooft direct veel goeds met een kasseienrit over 11 verschillende stroken. Tevens zal het peloton op vrijdag een finish bergop naar La Planche des Belles Filles voorgeschoteld krijgen. In de slotweek staan de Pyreneeën op het programma, met als laatste etappe (op zondag 24 juli) traditiegetrouw de Champs-Elysées in Parijs.  

 

De Tour de France, ook wel bekend als de Ronde van Frankrijk is één van de drie grote jaarlijkse wielerrondes, de Giro d’Italia en de La Vuelta zijn de andere twee. In 1903 werd de allereerst Tour de France gereden, georganiseerd door het tijdschrift L’Auto. Sindsdien is de Tour de belangrijkste wielrenwedstrijd van het jaar. De grote iconen allertijden zijn Anquetil, Hinault, Merckx en Indurain. Deze vier mannen wisten elk vijfmaal de eindoverwinning van de Tour op hun naam te schrijven.

 

Eager Bikes Tour de France poule: doe je mee?

Heb jij de meeste kennis van de Tour de France en kun jij goed voorspellen wie in de prijzen zullen vallen? Doe dan mee met de Eager Bikes Tour de France Poule (en maak kans op een Garmin fietscomputer t.w.v. € 169,99)! Via deze link kun je deelnemen en het team opstellen waarvan jij denk dat ze de meeste punten zullen pakken.

 

Favorieten voor de eindzege

De volledige deelnemerslijst is nog niet bekend, maar we weten wel al wie we in de gaten moeten houden voor de eindzege van 2022.

Tadej Pogačar: Pogačar heeft zich dit jaar al meerdere keren laten zien. Waaronder in de klassiekers: De Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen. Vooral in die laatste was zijn race indrukwekkend, hij was regelmatig ‘de sterkste man in koers’. Uiteindelijk werd Pogačar in de sprint geklopt en eindigde daarmee op plaats 4. Hij was tevens winnaar van de afgelopen Tour-edities, dus reken er maar op dat hij zal opvallen.

 

Primoz Roglic: Roglic is waarschijnlijk de grootste concurrent van Pogačar. De afgelopen twee edities van de Tour de France zaten niet mee vanwege verschillende valpartijen. Hij is fit en zal er alles aan doen om de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma de eindzege te bezorgen.

 

Jonas Vingegaard: Vingegaard heeft dit jaar nog niet veel laten zien, zijn (top)vorm is dus moeilijk in te schatten. Door het opgeven van Roglic werd Vingegaard afgelopen Tour de ‘gelegenheidskopman’. Met succes, want het leverde hem een verrassende tweede plaats op in het eindklassement.

 

Enric Mas: Mas wist de afgelopen twee jaar in de Tour op plek 5 en 6 te eindigen in het eindklassement. De renner van Movistar heeft nog niet veel koersen gereden dit jaar. Wel is hij altijd klaar voor de Tour!

 

Daniel Felipe Martinez: De oorspronkelijke kopman deze Tour zou eigenlijk Bernal zijn, echter is hij er door een zwaar ongeluk niet bij. De Colombiaan Martinez mag gaan laten zien wat hij kan. Hij is zeker iemand om in de gaten te houden deze Tour.

 

De rittenkapers

Mathieu van der Poel: Daar is hij weer: Mathieu gaat zijn tweede grote Ronde rijden van dit jaar. Wanneer Van der Poel aan de start staat, gaat hij zich zeker mengen in de strijd voor een etappezeges. Noteer hem alvast voor etappe 5 (de kasseienetappe), daar gaat hij zich zeker mengen in de strijd voor de etappezege. Vorig jaar droeg Mathieu de Gele Trui voor een aantal dagen en eerde hij zijn opa, Raymond Poulidour

 Mathieu bedankt - Bicycling

Wout van Aert: De allrounder van Jumbo-Visma heeft een goede sprint, sterk heuvel op en heeft afgelopen Tour ook laten zien aardig bergop te kunnen rijden. In de Critérium du Dauphiné nam Wout de Groene Trui mee naar huis en bezorgde Jumbo meerdere overwinningen.

 

Caleb Ewan: Het sprintkanon van Lotto-Soudal is heel snel in de laatste meters van de etappe en kan ook nog aardig bergop rijden. Daardoor is hij deze Tour zeer kansrijk in een aantal etappes.

 

Julian Alaphilippe: De heuvelspecialist van Quick-Step zorgt elke Tour weer voor spektakel. Dat hij minimaal één etappe op zijn naam weet te schrijven, staat bijna vast. In de Sierra Nevada in Spanje heeft Alaphilipe de laatse voorbereidingen getroffen met zijn team op een trainingskamp.

 

Historie

Op 1 juli 1903 was de eerste etappe van de Tour de France, waarin zestig wielrenners zullen startten. De eerste Tour bestond in totaal uit zes etappes en de Fransman Garin wist deze eerste editie op zijn naam te schrijven. Uiteindelijk wisten slechts 21 van de 60 renners de volledige Tour te volbrengen.

 

De grootste wielerwedstrijd ter wereld staat vooral bekend om de gele trui. Waar staat de gele trui voor en welke truien zijn er geweest?

 

De Gele Trui = Voor de beste wielrenner in het algemeen klassement

 

De Groene Trui = Dit is een trui voor de sprinters, want in vlakke etappes zijn er meer punten te verdienen dan bergop.

 

De Bolletjestrui = Het is de trui van de bergpunten voor het bergklassement. Vorig jaar wist Pogačar de trui te veroveren maar vaak worden punten gehaald door de kopgroep, wie gaat er dit jaar mee vandoor?

 

De Witte Trui = Dit is de trui voor de best geklasseerde jongere (onder de 25 jaar) in het algemeen klassement. Als Pogačar hem dit jaar wint, is hij de eerste renner die 3 keer de Witte Trui achter elkaar wint.

 

Prijs van de Strijdlust = Dagelijks kiest de jury wie het meest aanvallend heeft gereden. Deze renner krijgt de volgende dag het rode rugnummer.

 

Ploegenklassement = De tijden van de eerste drie renners van een ploeg worden bij elkaar opgeteld. De beste ploeg krijgt gele rugnummers en helmen.

 

Al met al lijkt het dus weer een prachtige Tour te worden! Geniet ervan en schrijf je in voor de Poule! Misschien win jij dan wel een Garmin!

Tags: Fun

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.