De nieuwe 12-speed Shimano groepset. Wat is er verbeterd?

november 05 2021

De nieuwe 12-speed Shimano groepset. Wat is er verbeterd?

De nieuwe 12-speed Shimano groepset. Wat is er verbeterd?

What's new? Technologie is altijd in ontwikkeling, ook in het wielrennen. Shimano is de koploper op het gebied van het ontwikkelen en fabriceren van racefiets groepsets en Shimano komt deze keer met de vernieuwde Shimano Ultegra R8100 en Dura Ace R9200 12 speed groepsets! Beiden hebben ze dus 12 versnellingen én ze schakelen draadloos! Dit jaar heeft Shimano ervoor gekozen om zowel Dura-Ace als Ultegra een upgrade te geven. De groepsets zijn nu nog geavanceerder dan dat ze al waren. Hierdoor worden jouw wielrenprestaties nog beter, leuker en gemakkelijker! Wat is er precies verbeterd? We bespreken het in deze blogpost.

 

1. Een extra versnelling

Goed nieuws voor alle wielrenners in Nederland! Omdat deze Shimano groepsets 12-speed zijn betekent het dat er een extra versnelling is bijgekomen ten opzichte van de 11-speed groepen. De Dura-Ace is er in drie opties: 11-28, 11-30 en 11-34. Vooralsnog zijn de Ultegra opties alleen een 11-30 en een 11-34. 

De grootste verbetering is dat er nu ook een 16-kransje is opgenomen in de cassettes. Dit tandwiel wordt vaak gemist wanneer je op vlak terrein tempo aan het maken bent, ideaal voor in Nederland dus. Met deze verbetering kan je altijd in de perfecte versnelling fietsen, zonder dat je aan het 'zoeken' bent tussen twee versnellingen die allebei nét niet helemaal lekker aanvoelen! 

Ook komt Shimano nu met een nieuwe Hypeglide+ technologie. Deze  technologie houdt in dat je nog soepeler en consistenter schakelt op de meest gebruikte tandwielen. Dit zijn het 6e, 7e en 8e tandwiel, door Shimano ook wel de ‘sweet spot’ genoemd.

Het crankstel blijft redelijk hetzelfde. Dit is nog steeds het bekende Hollowtech systeem. maar nu leverbaar met in 54-40T op Dura Ace niveau. Deze is echt bedoeld voor de wedstrijdrenners. Gewone stervelingen kunnen kiezen voor de 52-36T of 50-34T. Ook op Ultegra niveau is er een 52-36T en een 50-34T beschikbaar.

 

2. Je schakelt sneller dan ooit tevoren

Het schakelen gaat sneller dan voorheen, en dat is ook echt te voelen. Wanneer je schakelt wordt het schakelsignaal razendsnel verzonden van shifter naar derailleur en hapert geen enkel moment. Shimano heeft namelijk haar Di2-schakelsysteem volledig herzien, wat de schakelsnelheid alleen maar ten goede komt. 

Shimano heeft de Hyperglide technologie die je ook op de R9100 en R8000 groepsets kon vinden nog verder verbeterd. Dit zorgt ervoor dat je ook onder zware belasting nog snel en vloeiend op of terug kunt schakelen. Om precids te zijn zorgen de verbeteringen volgens Shimano voor 66% snellere schakeling. Met deze groepsets schakel je dus sneller en efficiënter dan al je fietsvrienden!   

Overigens worden de 2x12 groepen niet beschikbaar als mechanisch schakelende groepset.

 

3. Synchronized shifting

Elektronisch schakelen zorgt ervoor dat je extra vloeiend schakelt, juist in alle situaties. Het maakt niet uit of je net hard op de pedalen aan het trappen bent, het blijft soepel schakelen. Daarnaast zijn de groepsets voorzien van het 'Synchronized shifting' principe, waarbij de voorderailleur automatisch mee schakelt voor de ideale kettinglijn. Zo staat je ketting niet meer per ongeluk in een scheve verkeerde lijn wanneer je even vergeten bent om goed bij te schakelen. Dit zorgt dus voor nog meer efficiëntie.

 

4. Verbeterde looks

Ook de shifters hebben een nieuwe look gekregen. De opvallendste vernieuwing ten opzichte van zijn voorganger is dat de shifters van zowel de Dura-Ace als Ultegra groepset draadloos zijn geworden. De shifters staan nu in een draadloze verbinding met de voor- en achterderailleur. In combinatie met de interne kabelgeleiding, zorgt dit voor een extra strakke look voor jouw racefiets. Daarmee is ook de ergonomie verbeterd, want er is namelijk meer ruimte voor de vingers onder de shifter, tussen hendel en stuur. 

 

5. Stillere schijfremmen 

Als laatst, de remmen! Je probeert ze natuurlijk zo min mogelijk te gebruiken, maar af en toe moet je toch gecontroleerd en veilig tot stilstand komen. En het liefst zonder al te veel geluid!

Schijfremmen die veel lawaai maken wordt niemand blij van. Een voordeel van deze groepsets is dat de schijfremmen een stuk stiller zijn dan voorheen. Helemaal stil is het nog niet, maar het komt steeds dichter in de buurt. De nieuwe remhoeven zijn namelijk zo aangepast dat de remblokken 10% verder van de schijf af staan. Dat zorgt voor minder geluid, vooral in natte weersomstandigheden. 

 

En wat is het verschil tussen de Dura-Ace en Ultegra groepsets?

Shimano heeft er dit jaar voor gekozen om zowel Dura-Ace als Ultegra een upgrade te geven. Dura-Ace is er voor de (top)sporter, die aan elke gram op zijn racefiets denkt en op geen enkel onderdeel een compromis wil maken. De Ultegra variant is er voor de rijder die zichzelf wel uitdaagt om er het beste uit te halen, maar niet ten koste van alles. Dit zie je in de praktijk vooral terug in de materialen en afwerking, en niet zo zeer in hoe de groepen werken.

 

Tags: Tech

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.