Elektrische fiets: komt er een helmplicht in Nederland?

november 12 2021

Elektrische fiets helmplicht

Elektrische fiets helmplicht

Helmplicht in Nederland

Een e-bike past tegenwoordig perfect in een gezonde levensstijl die veel mensen naleven. De e-bike is trendy en je mag erop gezien worden. De e-bike zorgt tevens voor een schonere binnenstad, waar iedereen profijt van heeft! Maar is een fietshelm dalijk verplicht wanneer je een rondje gaat fietsen op je elektrische fiets?

Met name jonge Amsterdammers zien de helmplicht niet zitten, omdat een helm natuurlijk je kapsel verpest. In Nederland geldt momenteel geen helmplicht voor elektrische fietsen die trapondersteuning tot 25 km/u geven. Deze elektrische fietsen gelden namelijk als ‘gewone’ fiets. Dus je kan gewoon nog genieten van je wapperende haren in de wind!

Voor speed-pedelecs, die ondersteuning tot 45 km/u geven, geldt sinds 1 januari 2017 wel een helmplicht. Een speed-pedelec kan snelheden halen tot 45 km/u dus daarvoor geldt wel een helmplicht. Draag je toch geen helm op je speed-pedelec? Dan loop je risico op een boete van 95 euro.

 

Komt er in de toekomst een helmplicht voor elektrische fietsen?

Tot nu toe weet de elektrische fiets, die tot 25 km/u ondersteuning geeft, de dans te ontspringen. Maar er is een goede kans dat het in de toekomst gaat veranderen.

Vanaf 1 juli 2022 moeten ook alle snorfietsers een helm dragen. Door deze ontwikkeling verwachten wij ook in de toekomst een helm te moeten dragen op een e-bike. Dit omdat je met een e-bike, net als op een snorfiets, in no-time 25 km/u kan rijden. Met een beetje bijtrappen haal je zelfs de 30 km/u!  Dit is dus sneller dan een snorfiets, waarvoor de helmplicht zal gaan gelden vanaf 1 juli 2022.

Wat zal dat betekenen voor elektrische fietsen? Momenteel nog niks, maar het is aannemelijk dat er in de toekomst wel een helmplicht gaat komen.

 

E-bikes zorgen voor zwaardere ongelukken

Om een snorfiets te mogen rijden heb je een rijbewijs nodig, oftewel je moet kunnen bewijzen dat je de verkeersregels kent. Maar voor een e-bike geldt dat niet. Iedereen kan een elektrische fiets kopen en met 25 km/u door de straten gaan racen. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Volgens sommige onderzoeken is de kans op een dodelijk ongeval tot wel drie keer hoger op een e-bike. Het verplicht dragen van een helm is daarom zeker geen ondenkbaar scenario.

 

 

Tags: Kalkhoff, Tips

2 reacties

  • Buddy Lowe: February 21, 2023

    Nederland moet ophouden met pamperen. Een ieder die zich niet veilig voelt op een ebike kan gewoon zelf bepalen een helm op te doen. Als het zo doorgaat moeten wij met hardlopen ook een helm op doen.

  • Stefanie : February 21, 2023

    Waarom moet ik met rijbewijs na 25 rijden op een citta gilera nu ineens een helm gaan dragen?
    En de ebikers niet en zelf zonder rijbewijs mogen? Ik snap dit echt niet!!!! Leef zelfs in een buitengebied dus weinig verkeer vond het genieten ronde op de grote water plassen hier zonder helm en nu verplichten

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.