La Vuelta, met een mooie start in Utrecht

augustus 03 2022

La Vuelta, met een mooie start in Utrecht

La Vuelta, met een mooie start in Utrecht

La Vuelta een spektakel met een mooie start in Utrecht

Dit jaar zal de Vuelta starten in Nederland, in totaal zullen er drie etappes in Nederland plaatsvinden voordat het peloton doorvliegt naar Spaans grondgebied. De eerste etappe is een tijdrit in Utrecht, etappe twee zal ook starten in Utrecht en finishen in Den Bosch. Ten slotte heeft etappe drie start en finish in Breda. De Sloveen Primoz Roglic is momenteel de titelhouder in de ronde van Spanje. Samen met de Giro d’Italia en de Tour de France is de Vuelta een van de drie grote rondes. In 1935 is de eerste editie verreden en vanaf 1955 werd de Ronde van Spanje een wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt. Met vier eindzeges is het momenteel de Spanjaard Heras die tot nu toe recordhouder is.

 

Favorieten voor de eindzege

 

De volledige deelnemerslijst is nog niet bekend, maar we weten wel al wie we in de gaten moeten houden voor de eindzege van 2022.

Tadej Pogačar: Na zijn geweldige Tour de France samen met Jonas Vingegaard maakt de Sloveen zich op voor de Ronde van Spanje, de La Vuelta. In de Vuelta strijd de Sloveen om de eerste plaats tegen winnaar en favoriet voor de eindzege: Primoz Roglic.

Richard Carapaz: Kraakte op de voorlaatste dag van de Giro D’Italia een paar maanden terug. Echter was de vorm wel heel goed de hele ronde, Carapaz mag zeker rekening mee gehouden worden voor de Vuelta eindzege.

Remco Evenepoel: Heeft al een aantal koersen gereden zoals de Ronde van Valencia, Ronde van de Algarve en de Ronde van het Baskenland. In deze koersen heeft Evenepoel erg goed gepresteerd. Kan hij zijn rol als een van de favorieten waarmaken?

Primoz Roglic: Na de opgave in de Tour de France door een val in een van de eerste etappes wil Roglic wraak in de Vuelta en is hij de grootste favoriet voor de eindzege.

Jai Hindley: In de voorlaatste etappe wist Hindley de Giro van 2022 naar zijn hand te zetten. Hopelijk kan hij de vorm die hij had in de Giro doortrekken naar de Vuelta.

 


Rittenkapers

Nairo Quintana: Een reële kans dat Quintana zich deze editie gaat mengen in de strijd voor het bergklassement. Want de afgelopen jaren heeft Quintana ging aanzienlijke rol weer weten te spelen in algemene klassementen van de grote rondes.

Pascal Ackermann: Sprintkanon van UAE, met zijn snelheid in de massasprints is het niet ondenkbaar dat Ackermann een of meerdere etappes op zijn naam gaat weten te schrijven.

Alejandro Valverde: Tijdens heuvelachtige etappes mag er zeker rekening gehouden worden met Valverde. Met zijn sterke eindsprint bergop kan hij zijn concurrenten het moeilijk maken.

 

Historie

 

De Vuelta kende een twijfelde begin, de eerste wedstrijd was pas in 1935, de Tour en Giro werden toen al 30 jaar verreden. Pas na 1955 leek de Vuelta toe te groeien naar hetzelfde niveau als de Tour en de Giro, vanaf dit moment werd de Giro ook pas een jaarlijkse terugkerende ronde. In het jaar 1979 kwam het voortbestaan van de Vuelta in gevaar. Want de Baskische krant die de Vuelta jaarlijks organiseerde stopte ermee. Uiteindelijk werd er toch een nieuwe organisator gevonden waardoor de koers kon blijven voortbestaan. Om het aanzien van de ronde te vergroten werd de drieweekse koers steeds zwaarder gemaakt met veel bergen. In het begin had de leider van het algemeen klassement een gele trui echter is de kleur later vervangen in rood. De kleur die ook typisch past bij het Spaanse land.

In de Ronde van Spanje is het zo dat er geen traditionele truien zijn voor de klassementsleiders. Wanneer er een wisseling van sponsors plaatsvindt dat veranderd in de meeste gevallen de kleuren en uiterlijk van de truien.

 

Algemeen klassement: De leider van het algemeen klassement mag de rode trui aantrekken.

Puntenklassement: Deze trui is groen en mag worden aangetrokken door de leider van het puntenklassement.

Bergklassement: De beste klimmer die mag rijden in de blauwe bolletjestrui.

Jongerenklassement: Net als in de Tour de France rijdt de beste jongere rond in de witte trui.

Tags: Fun, Vuelta

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.