Je wilt een E-bike kopen, waar moet je op letten tijdens het kopen?

augustus 05 2022

Je wilt een E-bike kopen, waar moet je op letten tijdens het kopen?

Je wilt een E-bike kopen, waar moet je op letten tijdens het kopen?

Voordat je een fiets gaat uitproberen, is het belangrijk om enkele technische termen te kennen. Als je goed voorbereid opstapt dan is de keuze minder ingewikkeld. Elektrische fietsen hebben namelijk aardig wat opties. Voor je het weet, hoor je nieuwe termen zoals: koppel, accucapaciteit en actieradius. Maar geen zorgen! Wij leggen je tijdens je bezoek aan onze showroom de belangrijkste termen uit (en nog belangrijker: wat het voor jou als fietser betekent!).

Natuurlijk is het ook handig om van tevoren te bedenken naar wat voor e-bike je op zoek bent. Ben je hier nog niet over uit? Geen probleem. Wij helpen je bij je keuze.  

De juiste zithouding

Bij het kopen van een e-bike is je zithouding heel belangrijk. Als je de voorkeur geeft aan een sportieve zithouding, dan is niet elke fiets geschikt voor jou. Het rijden in een sportieve zithouding vermindert de luchtweerstand waardoor het gemakkelijker is om tempo te maken. Als je een lange reis maakt, kies je eerder voor een fiets met een comfortabele houding. Je zit hierbij rechter op, een houding die voor lange tijd veel comfort geeft.   

Comfort

Uiteraard is de mate van comfort erg belangrijk op de fiets. Naast de zithouding kun je daarom ook testen of je het fijn vindt om met een verende voorvork of een verende zadelpen te rijden. Ga je jouw elektrische fiets gebruiken om langere tochten te maken op oneffen wegen? Test dan vooral een fiets met een verende voorvork en/of zadelpen. Deze zorgen ervoor dat je zeer comfortabel op de fiets zit wanneer je over hobbelige wegen rijdt. Vaak kun je een verende voorvork ook uitzetten op momenten dat je op gladde, verharde wegen rijdt.  

Type versnellingen

Er zijn drie typen versnellingen: een naafversnelling, een derailleurversnelling en een traploze naafversnelling. Een naafversnelling heeft een kleiner schakelbereik dan een derailleurversnelling, maar heeft daarentegen wel minder onderhoud nodig. Een ander groot verschil is dat je bij een naafversnelling kunt schakelen wanneer je stilstaat, bij een derailleurversnelling kan dit niet.

Fiets je dagelijks korte afstanden in de stad? Kies dan voor een fiets met een naafversnelling. Fiets je wat vaker langere afstanden over heuvelachtig terrein? Dan past een fiets met een derailleurversnelling beter bij jou. 

Als laatste is er de traploze naafversnelling. Met een simpele draai aan de knop kun je kiezen tussen oneindig veel versnellingen, zo trap je altijd in het juiste verzet. De zogenaamde "sprongetjes" tussen de verschillende versnellingen zijn verleden tijd. Met een traploze naafversnelling kun je heel geleidelijk je verzet aanpassen.

Meer versnellingen hebben is niet altijd beter. Voor e-bikes is de Shimano Nexus 5 versnelling ideaal. Elektrische fietsen hebben over het algemeen niet veel uitrusting nodig. Meestal worden er maar 2 of 3 versnellingen gebruikt, omdat de krachtige motor ervoor zorgt dat je snel tussen de 20 en 25 kilometer per uur kunt fietsen. Omdat de onderdelen van de Nexus 5 sterker en robuuster zijn gemaakt, is de Nexus 5 versnellingsnaaf een stuk duurzamer dan andere versnellingsnaven. 

Kom verschillende elektrische fietsen testen in onze showroom in Boxtel

De accu van een e-bike 

Net als bij elektrische auto’s, bepaalt de capaciteit van de batterij voor een deel de prijs van de fiets. Denk dus goed na over wat je met je fiets wilt doen, welke afstanden je gaat fietsen en over welk terrein. Een normale accu (250-300 Wh) is voldoende voor dagelijks woon-werkverkeer van ongeveer 10 km. Deze accu is (nog) niet geschikt voor een dagtocht van bijvoorbeeld 75 km.

De actieradius op de kleinste accu (250 Wh) is 35 km onder gemiddelde omstandigheden en gemiddeld fietsgedrag. Maar de afwijkingen kunnen aanzienlijk zijn, afhankelijk van de weersomstandigheden en het gewicht en het rijgedrag van de fietser. En bedenk ook of het nodig is om de accu uit de fiets te halen om op te laden. Een fietsaccu met een hogere capaciteit is veelal duurder en zwaarder dan een fietsaccu met een lagere capaciteit. Natuurlijk kan een accu met een hogere capaciteit langer mee zonder opladen. Ook kan een hogere capaciteit zorgen voor minder intensieve belasting, wat de levensduur van de accu bevordert. 

Eager Approved

Elke Eager Approved fiets die we verkopen, is onderhouden en geïnspecteerd op 30+ cruciale punten. Met het Eager Approved keurmerk koop je dus een bijna-nieuwe fiets, met alle zekerheid van een nieuwe. Meer weten? Lees er alles over op deze pagina!

 

 

 

Tags: E-bike, Tips

6 reacties

 • itdebftguyetu: September 29, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Oehoqey Ideyvac avm.busm.eagerbikes.nl.eji.bs http://slkjfdf.net/

 • irajazozo: September 29, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Axixugo Ejhigiwuh wlh.qmbc.eagerbikes.nl.iwf.td http://slkjfdf.net/

 • wadunaj: September 29, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Sazudo Idehucou sok.bjqc.eagerbikes.nl.zau.pc http://slkjfdf.net/

 • osolilorezebe: September 29, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Aresios Ukiwoexoq dib.mjvi.eagerbikes.nl.cox.oo http://slkjfdf.net/

 • ojumukit: September 29, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Oqehapez Inesam ohw.qmal.eagerbikes.nl.ruj.de http://slkjfdf.net/

 • iymewiru: September 29, 2022

  http://slkjfdf.net/ – Ewawag Uubujb gaf.ulua.eagerbikes.nl.oxg.dz http://slkjfdf.net/

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.