Ketting- of riemaandrijving. Wat is het verschil?

september 30 2021

Aandrijving van de Kalkhoff Endeavour 7.B Belt

Aandrijving van de Kalkhoff Endeavour 7.B Belt


Je ziet het steeds vaker op een e-bike: de riemaandrijving. Waarom wordt de traditionele ketting vervangen?

In Nederland springt iedereen in alle weersomstandigheden gewoon op de fiets. Of het nou regent, hagelt, sneeuwt, droog of zonnig is. Je fiets moet dus behoorlijk tegen wat nattig- en viezigheid kunnen. Dit is waarom de riemaandrijving is geïntroduceerd in de markt. Deze aandrijvingsvorm is namelijk erg duurzaam en onderhoudsvrij. In Nederland, met nogal wisselvallig weer, is dit natuurlijk extra handig!

 

 

Wat is een riemaandrijving?

In tegenstelling tot de traditionele ketting die gemaakt is van metaal, is de riemaandrijving gemaakt van kunststof. Een riemaandrijving kan niet gebruikt worden met in combinatie met een derailleurversnelling. Bij een riemaandrijving zul je altijd met versnellingen in de trapas of in de achternaaf te maken hebben. 

 

  

Wat zijn de voordelen van riemaandrijving? 

Onderhoudsarm: omdat de riem altijd op een rechte lijn blijft liggen, ook bij het wisselen van versnelling, heeft hij een stuk minder weerstand dan de 'traditionele' ketting die ook zijwaartse weerstand ervaart. Dit komt omdat de riem versnellingen heeft in de achternaaf of in de trapas. Daarnaast is de riem ook een stuk stiller!

Schoon: de riemaandrijving heeft geen olie nodig, in tegenstelling tot de ketting. Iedereen kent het wel, je broek raakt per ongeluk je ketting aan tijdens het fietsen en er zit meteen een grote zwarte vlek in. Bij de riemaandrijving zal dit niet gebeuren. Bovendien kan de riem ook niet gaan roesten.

 

 Riemaandrijving e-bike

Wat zijn de nadelen van riemaandrijving? 

Minder versnellingen: je kan geen derailleurversnelling hebben met riemaandrijving. Het totaal aantal versnellingen zijn dus beperkter.

Prijs: over het algemeen zijn fietsen met riemaandrijving iets duurder dan fietsen met 'gewone' ketting. Uiteindelijk bespaar je deze kosten weer op onderhoud.

Frame: om riemaandrijving te kunnen monteren moet er altijd een open ruimte in het frame aanwezig zijn. Dit is omdat de riem niet losgekoppeld kan worden zoals een ketting. Je hebt dus een specifiek frame nodig voor de riemaandrijving. Hierom kan je niet je huidige fiets laten ombouwen.

 

Tags: Tech

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.