Waarom raden wij het opvoeren van jouw e-bike af?

januari 16 2023

Waarom raden wij het opvoeren van jouw e-bike af?

Waarom raden wij het opvoeren van jouw e-bike af?

Wat houdt opvoeren in?

Het sneller laten rijden van je e-bike, ook wel opvoeren genoemd, is vooral populair bij jongeren. Internet staat vol met sites die uitleggen hoe je dit moet doen. Vaak zijn het maar een paar kleine aanpassingen. Toch zijn er meerdere redenen waarom wij dit afraden.

 

Risico's

Wat ze op deze sites vaak niet vertellen is dat de gehele fiets gebouwd is voor een maximale snelheid van 25 kilometer per uur. Dit betekent dat veel onderdelen sneller zullen slijten als je sneller gaat dan dat. Denk bijvoorbeeld aan je remblokken of remschijven. Ook verbruikt de fiets hierdoor veel meer stroom waardoor de accu een stuk eerder leeg zal zijn.

 

Als je jouw e-bike sneller laat rijden kan dat fataal zijn voor je motor omdat deze een hogere prestatie moet leveren dan waar hij eigenlijk voor gemaakt is. Ook kan de controller kapot gaan. Repareren van deze onderdelen is vaak duur en het probleem is niet gemakkelijk te traceren. 

 

 

Garantie 

Omdat het opvoeren veel risico's met zich meebrengt vervalt de fabrieksgarantie. Dit geldt voor alle merken. De kosten van nieuwe onderdelen of een eventuele reparatie worden dan niet vergoed. 

 

Ook verzekeraars zullen niets uitkeren als het gaat om een e-bike die sneller kan rijden dan 25 kilometer per uur. Als jouw fiets deze limiet overtreedt wordt hij gezien als een brommer. En omdat je geen kentekenplaat hebt mag je dan wettelijk gezien de openbare weg niet op. 

 

Als je een gashendel op je e-bike zet mag deze ondersteuning geven tot 5 kilometer per uur. Ook hier geldt dat als je boven deze snelheid komt je fiets wordt gezien als brommer. 

 

 

Ons advies 

Blijf vooral lekker rondfietsen op de toegestane snelheid. Je vermijdt dan alle risico's die opvoeren met zich meebrengt. En hoe minder opgevoerde e-bikes er rondrijden, hoe minder snel er een helmplicht wordt ingevoerd voor e-bikes.

 

We wensen je veel veilige kilometers!

 

 

 

Tags: E-bike, fatbike, Nieuws, Opvoeren

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.