De voorjaarsklassiekers van 2022

februari 23 2022

Foto gemaakt door Cor Vos

Foto gemaakt door Cor Vos

HET IS KOERS

 

Het klassieker voorjaar staat voor de deur! Zaterdag 26 februari stappen de renners op de racefiets voor hun eerste wedstrijd. De kasseien-klassieker Omloop het Nieuwsblad laat de wielrenners dansen over de kasseien. Dit is direct een dubbelweekend want op zondag wordt Kuurne – Brussel – Kuurne gereden. Wij praten je in deze blog graag bij over de uitblinkers van het seizoen, het ontstaan van de klassiekers en het programma!

Uitblinkers van dit voorjaar

 

Onderstaand een aantal renners die meerdere klassiekers zullen rijden dit voorjaar en in de race zijn voor een overwinning.

 

Wout van Aert zal starten bij Omloop het Nieuwsblad op zijn Cervélo racefiets. Tevens zal Van Aert Milaan San Remo, E3, Gent-Wevelgem, De Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix rijden.

 

Mathieu van de Poel zal op zijn Canyon het voorjaar ingaan. Door zijn blessure is zijn programma nog onduidelijk. Wel is er al bekend dat Van der Poel de Ronde van Vlaanderen & Parijs-Roubaix zal gaan rijden. 

 

Tom Pidcock kan op de Pinarello laten zien wat hij in zijn mars heeft dit voorjaar. Pidcock heeft een vol programma en zal aan de start verschijnen bij Omloop het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Strade Bianche, Milaan-San Remo, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Brabantse Pijl, Waalse pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

 

Julian Alaphilippe zal gaan rijden op de fietsen van Specialized. In dit klassieke voorjaar zal Alaphilippe aan de start staan van de Strade Bianche, Milaan-San Remo, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

 

Sonny Colbrelli is afgelopen jaar uit de schaduw gestapt na zijn overwinning in Parijs-Roubaix afgelopen jaar. Merida zal de ploeg van Colbrelli, Bahrain Victorious voorzien van de racefietsen. Colbrelli zal zelf Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Brabantse Pijl en Parijs-Roubaix gaan rijden.

 

Tadej Pogacar de tweevoudig Tour de France winnaar, rijdt op zijn Colnago racefiets. Pogacar zal zich dit kalenderjaar ook melden in de voorjaarsklassiekers. Pogacar zal de Strade Bianche, Milaan-San Remo, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik rijden.

 

Jasper Stuyven voormalig winnaar van Milaan-San Remo zal dit seizoen weer op de wielrenfiets van Trek stappen. De wedstrijden die hij zal rijden dit klassieke voorjaar zijn Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

 

 

 

Het ontstaan van de klassiekers

 

De naam klassieker bestaat officieel niet en wordt dan ook niet herkend bij de Internationale Wielerbond. Waarom deze wedstijden dan toch klassieker worden genoemd is onduidelijk. Tussen de verschillende voorjaarsklassiekers is er tevens sprake van een hiërarchie. Een overwinning in De Ronde van Vlaanderen wordt als ‘’groter’’ gezien dan een overwinning in de respectievelijke Scheldeprijs.

 

De opening van het klassieker voorjaar vindt elk jaar traditioneel plaats in de omgeving van Marseille, om precies te zijn de GP van Marseillaise. Het klassieke voorjaar wordt elk jaar afgesloten in het Duitse Frankfurt. ‘’Rund um den Henniger Turm’’ ook wel bekend als de grote prijs van Frankfurt is de laatste wedstrijd van het voorjaar.

 

Tevens worden er in het voorjaar vier van de vijf ‘’Monumenten’’ gereden. Deze wedstrijden zijn bekroond tot ‘’monument’’ omdat ze worden beschouwd als de oudste, langste en meeste prestigieuze wielrenwedstrijden in de wielerwereld. De volgende vijf wedstrijden worden beschouwd als monument:

- Milaan – San – Remo 🇮🇹

- De Ronde van Vlaanderen 🇧🇪

- Parijs – Roubaix 🇫🇷

- Luik – Bastenaken – Luik 🇧🇪

- De ronde van Lombardije 🇮🇹

 

Enkel de ronde van Lombardije wordt niet in het voorjaar gereden, deze wedstrijd vindt altijd plaats in het najaar. Rik van Looy, Eddy Merckx & Roger de Vlaeminck zijn de enige drie wielrenners die alle vijf de monumenten wisten te winnen.

 

 

Programma voorjaarsklassiekers

 

Hier vind je de kalender van de grootste wedstrijden van het klassieker voorjaar, wel zo handig, voor de liefhebber!

- Omloop het Nieuwsblad: 26 februari

- Kuurne Brussel Kuurne: 27 februari

- Strade Bianche: 5 maart

- Milaan San Remo: 19 maart

- E3 Saxo Bank Classic: 25 maart

- Gent – Wevelgem: 27 maart

- Dwars door Vlaanderen: 30 maart

- Ronde van Vlaanderen: 3 april

- Scheldeprijs: 6 april

- Parijs-Roubaix: 10 april

- Brabantse Pijl: 13 april

- Amstel Gold Race: 17 april

- Waalse Pijl: 20 april

- Luik-Bastenaken-Luik: 24 april

 

  Veel plezier met kijken!
  Benieuwd welke fietsen wij momenteel op voorraad hebben? 👇🏻 

  Klik hier!

  Tags: Fun, Tips

  0 reacties

  Laat een reactie achter

  Join Eager

  Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.