6 x hoe onderhoud ik mijn racefiets?

maart 30 2022

Hoe onderhoud ik mijn racefiets?

Hoe onderhoud ik mijn racefiets?

Wanneer je een racefiets hebt gekocht is het onderhouden en schoonmaken van groot belang. Een goed onderhouden racefiets, gaat bovendien veel langer (probleemloos) mee! Onze tip? Doe zelf een onderhoudscheck op de dag voordat je een ronde wilt gaan fietsen. Op het moment dat je je fiets poetst, heb je het (in de meeste gevallen) direct in de gaten als er een onderdeel van de fiets vervangen dient te worden.

 

Volg onze onderhoudstips

… en ga het hele jaar voorbereid de weg op!

 

1. Maak je racefiets schoon

Begin met het inspuiten van je ketting met ontvetter (onze tip: Dasty). Wacht vervolgens 4 tot 5 minuten. Zo geef je de ontvetter de kans om volledig in te trekken. Vervolgens kun je met een doekje de ketting schoonmaken. Spuit hierna met water het vuil van de rest van de fiets. Let wel: gebruik een tuinslag en zeker niet de hogedrukspuit. Als je de hogedrukspuit gebruikt, kan dat ertoe leiden dat je fiets beschadigingen oploopt. Maak hierna een sopje om de plekken schoon te maken waar je met de tuinslang niet (goed) bij komt. Het gebruik van een spons, doekje of borstel is hiervoor perfect.

 

2. Smeer de fietsketting

Je wil te allen tijde een piepend geluid van de fietsketting voorkomen. Mocht het toch gebeuren, is het vrij gemakkelijk op te lossen. Het smeren van de ketting met kettingolie kan in veel gevallen al de oplossing zijn om de ketting soepeler te laten lopen. Voordat je de ketting gaat insmeren, kun je de ketting het beste eerst droog maken.

Tip: Gebruik voor het smeren van de fietsketting enkel een druppelflesje. Zo kun je secuur de ketting smeren. Breng zeker niet teveel olie aan. Zo plakt het rondvliegend vuil tijdens het fietsen makkelijker aan je ketting en kun je na je rit weer opnieuw beginnen.

 

3. Controleer de banden

Zijn de banden nog in orde? Het controleren van de banden van je racefiets is een must.

Controleer je buitenbanden regelmatig op kleine steentjes om te voorkomen dat je een lekke band rijdt. Verder is het belangrijk om het profiel van de fietsbanden te controleren, want met versleten banden de weg op gaan is erg gevaarlijk. Voor je begint aan je fietsronde is het tevens belangrijk dat je de bandenspanning controleert. Zorg er altijd voor dat er minimaal 6 bar in je banden zit, dit staat vaak op je fietsenpomp weergegeven.

 

4. Check de remmen

Goed functionerende remmen zijn van levensbelang. Controleer altijd je remblokken, of je nu te maken hebt met schijfremmen of velgremmen. Om goed te kunnen zien of er nog voldoende rubber op je remblokjes zit, haal je het wiel uit de fiets. Zijn ze veranderd van vorm (en daarmee versleten)? Dan zul je de remblokken moeten (laten) vervangen.

 

5. Controleer de lagers

Verschillende lagers zorgen ervoor dat alle draaiende onderdelen soepel lopen. Vieze of versleten lagers kunnen ervoor zorgen dat je fiets problemen gaat krijgen. Check of de lagers nog in orde zijn door er kracht op uit te oefenen. Bij je balhoofdlagers knijp je je voorrem in en beweeg je stuur zowel voorruit en achteruit. Wanneer hier ruimte/speling ontstaat kun je ze aandraaien of (laten) vervangen.

 

6. Bescherm je fiets

Wil je het frame van je fiets extra goed beschermen? Dan kun je die inspuiten met een speciale spray die een beschermende laag achterlaat. Deze laag zorgt ervoor dat je fiets er nog mooier uit komt te zien, hij minder snel vies wordt én het poetsen tijdens de volgende onderhoudsbeurt nóg gemakkelijker gaat.

 

Heb je hulp nodig? Wij kijken graag met je mee. Stuur een mail naar ride@eagerbikes.nl!

Tags: Tips

0 reacties

Laat een reactie achter

Join Eager

Krijg als eerste te horen wanneer er nieuwe fietsen arriveren én blijf op de hoogte van alle updates.